ВАШИНГТОН (АП) — Преди седемдесет години тази седмица Върховният съд

...
ВАШИНГТОН (АП) — Преди седемдесет години тази седмица Върховният съд
Коментари Харесай

Преди 70 години училищната интеграция беше мечта, за която мнозина вярваха, че може да се случи. Не е

ВАШИНГТОН (АП) — Преди седемдесет години тази седмица Върховният съд на Съединени американски щати постанови, че разделянето на децата в учебните заведения по раса е противоконституционно. На хартия това решение – именитото дело Браун против Съвета по образованието, което се преподава в съвсем всяка американска класна стая – към момента е в действие.

Но от десетилетия американските учебни заведения още веднъж се сегрегират. Страната е по-разнообразна от всеки път, като учениците са по-изложени на съученици от друг генезис. И въпреки всичко, към 4 от 10 чернокожи и латиноамерикански възпитаници посещават учебни заведения, където съвсем всеки техен съученик е различен цветнокож възпитаник.

Интензивната расова сегрегация е обвързвана със социално-икономическите условия: учебните заведения, в които цветнокожите възпитаници съставляват повече от 90% от учениците, е пет пъти по-вероятно да се намират в региони с ниски приходи. Това от своя страна има големи университетски последствия: Учениците, които посещават учебни заведения с висока степен на беднотия, без значение от финансовото...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР