В интервюто, дадено на китайската новинарска агенция Синхуа преди посещението

...
В интервюто, дадено на китайската новинарска агенция Синхуа преди посещението
Коментари Харесай

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

В изявлението, обещано на китайската новинарска организация Синхуа преди визитата на Путин в Китай тази седмица, съветският водач акцентира, че Пекин схваща аргументите за рецесията в тяхната целокупност.

Путин споделя още, че Русия е отворена към разговор и договаряния за решаването на спора, който трае към този момент повече от две години.

Китайският проект и правилата, оповестени предишния месец от китайския водач Си Цзинпин, регистрират факторите зад спора, разясни Владимир Путин.

" Оценяваме позитивно метода на Китай към решаването на украинската рецесия ", е споделил Путин пред Синхуа според текста на изявлението на съветски език, оповестен на уеб страницата на Кремъл.

" В Пекин в действителност схващат аргументите за рецесията и световното ѝ геополитическо значение ", сподели още съветският водач.

Допълнителните правила за решение на рецесията, които Си Цзинпин изложи в границите на договарянията си с немския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и градивни стъпки, които развиват концепцията, че е належащо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, акцентира Путин.

Преди повече от година Пекин разгласява, съдържащ общи правила, без конкретика, за слагане на завършек на войната в Украйна. Предложението беше посрещнато тогава хладно както в Русия, по този начин и в Украйна, а Съединените щати обявиха, че Китай се показва за умиротворител, без да осъжда съветската инвазия.  

Китай предложи най-разумния кротичък проект до момента за разрешаване на спора в Украйна, сподели предишния месец и съветският външен министър Сергей Лавров.

Възхваляването на проекта на Китай дава на Москва метод да алармира, че е отворена за диалози за мир, до момента в който нападна самодейността на Зеленски, която Лавров назова " меню, от което можете да извадите каквото си поискате ".

Русия споделя, че е подготвена да стартира договаряния за Украйна, само че те би трябвало да отразяват това, което тя назовава " новите действителности " на място, където нейните сили управляват малко под една пета от страната, а Москва разгласи четири украински района за свои.

Украинският президент Володимир Зеленски показа своя лична формула за мир, която приканва за преустановяване на военните дейности и цялостно евакуиране на Русия от всички окупирани територии.

Швейцария съобщи, че ще бъде хазаин на конференция въз основа на проекта на Зеленски, само че Русия назова самодейността неуместна и сподели, че е обречена на неуспех без присъединяване на Москва.

Какво съдържа проектът на Китай за Украйна

Той включва усмиряване на обстановката, условия за реализиране на мира и основаване на непоклатимост, както и минимизиране на въздействието върху световната стопанска система. В него се упорства за преустановяване на западните наказания против Русия, желаят се ограничения за обезопасяване на нуклеарните уреди, основаването на филантропични коридори за евакуация на цивилни жители и за обезпечаване на износа на зърно. Този " кротичък проект " на Китай би трябвало да помогне за прекратяването на войната, отбелязва Дойче Веле. Самата дума " война " обаче не се загатва на никое място в документа - в британската му версия създателите приказват за " спор " и " рецесията в Украйна ". Освен това в текста не се преглежда несъгласието на Украйна с окупацията на нейни територии от страна на Русия и не се подлагат на критика съветските дейности - единствено се показва, че " суверенитетът, независимостта и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат дейно предпазени ".

В проекта се отбелязва още, че " сигурността на района не би трябвало да се обезпечава посредством подсилване или разширение на военните блокове ". На процедура това значи единодушие с позицията на Кремъл, който употребява същия мотив, с цел да оправдае съветската инвазия в Украйна.

В параграфа за " понижаване на стратегическите опасности " Пекин се изрича остро против заканите за потребление на нуклеарно оръжие, само че в рецензиите си загатва и създаването на " химически и биологични оръжия " - нещо, за което Москва неведнъж е упреквала Киев без никакви доказателства.

По-нататък се споделя, че Китай поддържа Черноморската зърнена самодейност и насърчаването на износа на зърно. Но в идващия параграф Пекин приканва Организация на обединените нации да анулира глобите против Русия, които назовава " едностранни " и " корист ", твърдейки, че " те единствено основават нови проблеми ". Пекин не посочва съответни страни, само че показва, че те употребяват " дългата ръка на закона " - фраза, която обичайно се свързва с доктрината на Съединени американски щати. Освен това се упорства за преустановяване на " манталитета от Студената война " - термин, с който Народната република нормално нападна американската надмощие и това, което Пекин преглежда като интервенция във вътрешните работи на непознати страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР