Малина Мяо Мяо – отглеждане на екзотичното растение от Азия.

...
Малина Мяо Мяо – отглеждане на екзотичното растение от Азия.
Коментари Харесай

Малина Мяо Мяо – отглеждане на екзотичното растение от Азия

Малина Мяо Мяо – развъждане на екзотичното растение от Азия. Малината Rubus rosifolius е известна също като розова къпина, малина от Мавриций, западноиндийска малина, малина от Вануату и къпина от Кейп. Това растение съставлява остър шубрак, роден в тропическите гори и високите открити гори на Хималаите, Източна Азия и източна Австралия.

Също по този начин се среща на всички места в бразилските щати Минас Жерайс, Рио де Жанейро и на юг до Рио Гранде. Растението може да се откри и в доста квартали на Сан Франциско, Калифорния. Малината Rubus rosifolius пораства и в дивата природа в Пуерто Рико и във високопланинските региони на Индонезия.

Максималната височина, която може да доближи, е към 1 метър. Надземната част през зимата изгнива, а напролет избиват десетки леторасли от коренището. Листата на розовата къпина са комплицирани с назъбени ръбове, с жлезисти власинки от двете страни на листчетата. Листата се употребяват като лековит билков чай за лекуване на диария, менструални болки, утринно гадене и родилни болки. Листата съдържат етерични масла.

Цветовете са бели – единични или в групи. Ядливите плодове са с дължина от 2 см. Те са сладки и приятни на усет, когато се отглеждат при добра почвена влага. Добре е през първата зима от засаждането на растението да мулчирате над корена.

Малина Мяо Мяо – изложение и почвени условия

 малина мяо мяо Rubus rosifolius

Този вид малина съставлява разклонено растение, произвеждащо голям брой леторасти, които образуват гъсталаци с височина до към 1 метър. Някои леторасти могат да доближат и до 2 метра. Листата имат пет до седем листчета и ненапълно наподобяват листата на розите .

Растението е даже по-бодливо от роза, като има бодли по леторастите и по дръжките на листата. Разпространява се бързо и може да господства на мястото на засаждане при подобаващи условия.

Атрактивните, само че краткотрайни, бели цветове се създават през цялата година. Но въпреки всичко основно цъфти напролет. Следват дребните червени плодове. Те са меки и сочни с прелестен усет на малина и с завладяващ колорит. Плодовете се употребяват най-добре когато са много узрели.

Добре е да засадите вашите бъдещи насаждения от малина мяо мяо на място с цялостно слънце. В краен случай на място с частична сянка. Обича по-влажните места. В дивата природа това растение пораства по краищата на дъждовни гори и склерофилни (евкалиптови) гори.

Как да отглеждаме вкусната западноиндийска малина?

 Малина Мяо Мяо - изложение и почвени условия

Отглеждането на малина мяо мяо в нашата градина има добър капацитет, заради красивите си цветове и вкусните ядливи плодове. Проблем е бодливостта на растението и склонността му да се популяризира посредством издънки. Затова би трябвало да се лимитира или непрестанно да се подрязва.

Отглеждането му в резервоар или в повдигнати лехи с авансово обрисувани граници е един от методите да спрете разпространяването му прекомерно надалеч. Друг вид е да захванете пръчките към здрава телена мрежа или решетка, и да подрязвате частите, които порастват отвън тези контури.

Други използва включват потреблението на малината като жив плет. Или развъждането й против стена, където може да бъде оставена да се популяризира свободно. Малините могат да понесат лека слана и сухи интервали, само че плодовете ще бъдат най-сочни и вкусни, в случай че растенията се отглеждат във влажна почва.

Как става самото размножаване на малина мяо мяо? Това растение може да се развъди от семена или посредством изкопаване и пресаждане на част от съществуващо растение с завършени корени. Растението е доста е жилаво и ще оцелее елементарно при пресаждане. От семена може да си извършите разсад.

От узрелите малини могат да се вършат на конфитюри, пайове и сладка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР