Ръководителят на руския частен военен изпълнител Вагнер“ заяви в четвъртък,

...
Ръководителят на руския частен военен изпълнител Вагнер“ заяви в четвъртък,
Коментари Харесай

Ръководителят на „Вагнер“ потвърди, че предават контрола над Бахмут на Москва

Ръководителят на съветския частен боен реализатор „ Вагнер “ съобщи в четвъртък, че неговите сили са почнали да се изтеглят от Бахмут в Източна Украйна и да предават контрола на съветската войска, дни откакто сподели, че войските на „ Вагнер “ са завладяли опустошения град, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Евгений Пригожин , притежател милионер на „ Вагнер “ с дългогодишни връзки с съветския президент Владимир Путин , съобщи във видео, оповестено в Telegram, че предаването ще завърши до 1 юни. Няма неотложен коментар от съветското министерство на защитата. Не беше допустимо без значение да се ревизира дали изтеглянето на „ Вагнер “ от бомбардирания град е почнало след деветмесечна борба, която умъртви десетки хиляди хора.

В четвъртък заместник-министърът на защитата на Украйна разгласи, че частите на „ Вагнер “ са сменени с постоянни войски в предградията, само че бойците на „ Вагнер “ остават в града.

„ Украинските сили към момента имат плацдарм в югозападните околности. “

Това посочи заместник-министърът на защитата Хана Малиар.

Триумфът на Пригожин в Бахмут донесе мощно нужната победа за Путин , чиято инвазия в Украйна през февруари 2022 година загуби инерция и в този момент е изправен пред опцията за украинска контраатака с потребление на съвременни оръжия, доставени от западните съдружници на Киев.

Висшият украински президентски консултант Михайло Подоляк сподели в четвъртък, че украинската контраатака към този момент е в ход, като предизвести, че не би трябвало да се чака като „ единично събитие “, започващо „ в избран час на избран ден “.

В своя обява в Twitter Подоляк акцентира, че „ десетки разнообразни дейности за заличаване на съветските окупационни сили “ са „ към този момент се провеждали през вчерашния ден, организират се през днешния ден и ще продължат на следващия ден “.

Пригожин има дългогодишна омраза с съветското военно управление, датираща от основаването на Вагнер. Той също по този начин си построи известност на провокативни — и постоянно непроверими — изказвания, грабващи заглавия.

По време на 15-месечната война в Украйна той неведнъж и обществено санкционира съветското военно управление, обвинявайки го в непросветеност и некадърност да обезпечи вярно войските му, до момента в който ръководеха борбата за Бахмут.

Участието на Вагнер в завладяването на Бахмут ускорява престижа на Пригожин , който той употребява, с цел да изложи персоналните си възгледи за воденето на войната. Институтът за проучване на войната , мозъчен концерн във Вашингтон, твърди:

„ Пригожин … употребява схващането, че Вагнер е виновен за завладяването на Бахмут, с цел да се застъпи за неуместно равнище на въздействие върху съветските военни старания в Украйна. “

Честите му сериозни мнения по отношение на военното показване на Русия са необикновени в строго следената политическа система на Русия, в която единствено Путин нормално може да насочва сходна рецензия.

Неговото изрично изказване за това какво ще прави през идната седмица в Бахмут пристигна ден откакто той още веднъж наруши линията на Кремъл за Украйна. Той изясни, че задачата му за демилитаризиране на страната има противоположен резултат, призна, че съветските войски са умъртвили цивилни и се съгласи със западните оценки, че е изгубил повече от 20 000 души в борбата за Бахмут.

Междувременно Русия отприщи бараж от ирански безпилотни самолети Shahed 36 против Киев в 12-то си нощно въздушно нахлуване над украинската столица този месец, само че противовъздушната защита на града ги смъкна всичките, оповестиха украинските управляващи в четвъртък.

Силите на Кремъл също по този начин са нанесли 30 въздушни удара и 39 офанзиви от залпов огън , както и артилерийски и минохвъргачни офанзиви в цяла Украйна, сподели украинската войска. Най-малко един граждански беше погубен, а други 13 бяха ранени в Украйна в сряда и през нощта, заяви украинската президентска канцелария в четвъртък.

Междувременно в Русия външното министерство разгласи в четвъртък, че петима шведски дипломати ще бъдат експулсирани от страната.

Според изказването решението е отговор на „ намерено враждебната стъпка “ на Стокхолм да разгласи петима чиновници на съветски задгранични задачи в Швеция за „ персони нон грата “ през април. Освен това Москва разгласи решението си да затвори консулството си в Гьотеборг през септември, както и „ отдръпването на единодушието “ за активността на шведското консулство в Санкт Петербург.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР