Ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните видове рак. Петгодишната

...
Ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните видове рак. Петгодишната
Коментари Харесай

Нов изкуствен интелект диагностицира рак на панкреаса в ранен стадий с точност 99,9%

Ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните типове рак. Петгодишната му преживяемост е по-малко от 10%. Именно това заболяване аргументи гибелта на Стив Джобс през 2011 година Един от главните проблеми е компликацията при диагностицирането му в ранните му стадии, защото признаците нормално се появяват едвам откакто ракът се популяризира в другите органи. Китайски учени от академията DAMO на софтуерната компания Alibaba са създали инструмент с изкуствен интелект за скрининг на рака на панкреаса в ранните му стадии. Технологията на изкуствения разсъдък реализира впечатляваща успеваемост от 92,9% и спесифика от 99,9%.

Смъртността от рак на панкреаса непрекъснато нараства – с 0,2% годишно от 2006 до 2019 година Ранното или случайно разкриване може доста да усъвършенства възможностите на пациента за оцеляване. Проучванията демонстрират, че високорисковите пациенти, чийто панкреатичен дуктален аденокарцином (PDAC) е открит при ранен скрининг, имат междинна обща преживяемост от 9,8 години. А при пациенти, диагностицирани късно, междинната преживяемост спада до година и половина. Въпреки това липсват ефикасни и леснодостъпни за популацията скринингови технологии.

Изследователите са комбинирали неконтрастната компютърна томография (CAT) с логаритъм с изкуствен интелект. Техният модел за ранен скрининг PANDA е особено създаден за разкриване на PDAC – най-разпространения подтип на рак на панкреаса, който съставлява над 95% от всички случаи. PDAC предизвиква 466 000 смъртни случая годишно в международен мащаб.

PANDA е подготвен благодарение на над 3200 набора от изображения от огромно лечебно заведение за лекуване на рак на панкреаса в Китай. Приблизително 70% от тези изображения са от пациенти с рак на панкреаса. Благодарение на огромния размер данни и създаването на новаторска тактика за образование PANDA съумя да се трансформира в специалист по визуализация благодарение на AI. Изкуственият разсъдък разпознава дребните разлики в плътността на неконтрастните компютърни томографии, които мъчно се откриват с просто око.

Прилагайки PANDA към действителни клинични сюжети, включващи 20 530 пациенти, с цел да ревизират точността ѝ, откривателите откриха, че инструментът с изкуствен интелект е постигнал специфичност от 99,9 %.
Това значи, че на всеки 1 000 теста има единствено един подправено позитивен случай. Същевременно чувствителността му или способността му да открива тумори на панкреаса доближава 92,9%, което е с 34,1% повече от междинната стойност на радиолозите.

Според Alibaba Cloud моделът PANDA е употребен над 500 000 пъти в другите медицински центрове и е разкрил доста случаи на рак на панкреаса в ранен етап.

Въпреки това учените предизвестяват, че са нужни спомагателни проучвания, преди скринингът, основан на изкуствен интелект, да стане необятно публикувана процедура. Всеки евентуален способ за скрининг на рак на панкреаса би трябвало да открива ранни лезии с диаметър по-малък от 2 см, само че моделът от Китай не регистрира специфичността за тази подгрупа. Според доктор от Онкологичната болница на Китайската академия на медицинските науки приложенията за изображения, основани на изкуствен интелект, не са утвърдени от китайските управляващи. Така, макар впечатляващите първични резултати, има да се извърви дълъг път, преди тази технология да може да се употребява в клиничната процедура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР