Путин можеше да използва последните 20 години за развитието на

...
Путин можеше да използва последните 20 години за развитието на
Коментари Харесай

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

Путин можеше да употребява последните 20 години за развиването на Русия - вместо това я трансформира в " някакъв цялостен смут и опасност за света ". 

Tова признава Борис Бондарьов - единственият съветски посланик, който обществено осъди войната в Украйна и подаде оставка като консултант на съветската задача в централата на Организация на обединените нации в Женева. 

Бондарьов се отхвърли от позицията си, като разгласява онлайн претекстовете си. 

" Онези, които започнаха тази война, желаят единствено едно нещо - да останат на власт вечно, да живеят в помпозни кичозни дворци, да плават с яхти, чийто тонаж и цена са сравними с целия съветски флот, да се радват на неограничена мощ и цялостна безотговорност ", написа той в посланието, с което изяснява за какво стопира да служи на режима на Владимир Путин. 

Новината за напускането му очевидно отсъства от огромните съветски осведомителни организации ТАСС и Риа Новости. Извън " Коммерсант ", малко от формалните медии се престрашиха да предадат рецензиите му против Кремъл и войната. 

Самият той изяснява пред New York Times, че изпитва " цялостна неустановеност " за бъдещето си след решението да се дистанцира обществено от Путин, въпреки че се усеща по-спокоен да изрази позицията си в чужбина. 

Бондарьов счита, че не е единственият чиновник на съветския дипломатически корпус, който счита войната в Украйна за срам. 

" Има хора - те не са толкоз малко - които мислят по този начин, както и аз мисля. Но множеството към момента са под въздействието на цялата агитация, която гълтам и която частично основават сами ", споделя той. 

Борис Бондарьов, който работи от 20 години в системата на Министерството на външните работи, упреква личната си работа за това, че войната в Украйна се трансформира от немислима опасност в действителност през 2022.

Той счита, че съветските дипломати са съучастници на Путин, тъй като са създавали усещане, че възможната победа би могла да се реализира елементарно. 

" Те сгрешиха в оценката си за Украйна, сгрешиха в оценката си за Запада. На процедура сгрешиха за всичко ", споделя той. " Ние, дипломатите от Министерство на външните работи също носим виновност за това, тъй като не предавахме информацията, която трябваше да съобщим - заглаждахме ситуацията и го представяхме по този начин, като че ли всичко е наред ". 

До 23 май Бондарьов е част от екипа, който работи по контрола на въоръженията в непрекъснатото посланичество на Русия в Организация на обединените нации. Той твърди, че през последните седмици персонално е ставал очевидец на изпращането до Москва на подвеждаща информация. 

" Вместо да представяме личния си разбор по допустимо най-обективен метод, дружно с оферти за дейности, ние постоянно пращахме информация, която сигурно щеше да се хареса. Това беше главният аршин ", споделя той. 

В посланието си дипломатът показва страдание, че не е напуснал още преди 3 месеца, когато войната избухна. Обяснението му за забавянето е обвързвано със фамилни проблеми и с потребността " да събере увереност " за тази стъпка: " Просто не мога повече да бъда част от този кървясъл, безразсъден и изцяло непотребен срам ". 

Това, което го обезпокоява най-силно в последните месеци, е равнодушието на сътрудниците му във връзка заплахата от съветски нуклеарни удари против западните страни - освен това измежду хора, които професионално се занимават с проблемите на контрола на въоръженията. 

" Те си мислят, че в случай че удариш някое село в Америка с атомна бомба, американците незабавно ще се уплашат и ще паднат на колене, с цел да се молят за благосклонност. Така разсъждават нашите хора и се багра, че това е линията, която предават и към Москва ", твърди дипломатът. 

Когато той им е обръщал внимание, че надали биха желали децата им да живеят измежду радиоактивни руини, те се подсмихвали и отвръщали, че " става въпрос за отбрана на полезности ". 

Бондарьов обаче не се заблуждава за същинските претекстове на войната. По думите му - единствената цел на Путин е да резервира властта си, до момента в който стопанската система буксува, публичното неодобрение се натрупва, а Русия няма друга идеология, с която да активизира хората си. 

" Как може да останеш на власт, без да се провалиш, когато пред теб стоят толкоз справедливи компликации? Трябва да изобретиш война ". 

Разказът на Бондарьов е следващото удостоверение за порочния поток на погрешна информация за Украйна, на база на която в Кремъл вземат решения за войната. 

Преди седмица съветският публицист Роман Анин разгласява данни от няколко свои диалога с някогашни и настоящи сътрудници на ФСБ, които разказват автоцензурата в службите за сигурност и склонността към изкривяване на данните на оперативните служащи под напън от управлението. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР