Президентът Румен Радев реагира задочно на демонстративния отказ на Гордана

...
Президентът Румен Радев реагира задочно на демонстративния отказ на Гордана
Коментари Харесай

Радев осъди отказа на Гордана Силяновска-Давкова да признае името Северна Македония

Президентът Румен Радев реагира задочно на демонстративния отвод на Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) да признае новото име на Северна Македония при церемонията по встъпването ѝ в служба като президент.

Името на страната беше заменено дефинитивно през 2019 година след Преспанското съглашение, с което министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас сложиха завършек на десетилетния спор сред Скопие и Атина.

При заклеването си пред името Македония, като предизвика напускането на гръцкия дипломат София Филипиду. Българският президент Румен Радев въобще не участва на събитието, само че се солидаризира с гръцката реакция.

" Република България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония е подписала ", споделя той в обява в профила си във Фейсбук.

Той припомня още, че един от договорите, които Скопие би трябвало да извършва, е за участието на страната в НАТО, от което " произтичат съответните отговорности и отговорности ".

" Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана ", споделя още Румен Радев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР