Публикацията на каталунския Периодико за Борисов и митичната къща в

...
Публикацията на каталунския Периодико за Борисов и митичната къща в
Коментари Харесай

Борисов и къщата в Барселона: има ли нещо?


Публикацията на каталунския " Периодико " за Борисов и митичната къща в Барселона удари в България като гръм. Но защото главните моменти в този сюжет са от дълго време известни, няма по какъв начин да не се запитаме: за какво тъкмо в този момент?

Коментар от Емилия Милчева:

Къса или дълга сянка хвърля “къщата в Барселона ” върху рейтинга на премиера Бойко Борисов? Зависи по какъв начин ще завърши инспекцията, която правят прокуратура и полиция в Барселона по сигнал на съдружие БОЕЦ за възможна връзка на Борисов с “международна скица за пране на пари ”.

Миналата седмица с обява по тематиката излезе каталунското издание “Периодико ”. Засега авторитетните задгранични медии се въздържат да препубликуват новината - като изключим съветската организация ТАСС, няколко вестника в Испания и няколко дребни уеб страницата, тя не създаде шума, който се чака след основни думи като “премиер, пране на пари, офшорка, къща, порше, миска ”. В българските медии обаче обявата на “Периодико ” удари като гръм, въпреки единствената вест в нея да е сигналът и почналата инспекция в Каталуня. Коментарите по тематиката се разделиха в две направления - от “Оставка! ” до “Руска хибридна офанзива! ”. Самият Борисов пък, който през уикенда беше на обичайната обиколка с джип и министри, напълно изрично съобщи, че няма къща в Барселона, че някой желае да го омаскари и че “като пишат тия нелепости, няма да ме спрат ”. И отново употребява една шегичка, която пуска от 2012 насам, упорствайки, че е от “Братя Карамазови ” на Достоевски: “Той ли беше откраднал шуба, или неговата шуба бяха откраднали. Имаше нещо за тоя човек… ”.
Редакцията предлага
Нещо ново?

И въпреки всичко: " гърмежът ”, провокиран от трите страници текст в един ляв каталунски вестник, не стресна изключително аудиторията. Причините за това са няколко. Основните обстоятелства бяха от дълго време известни - към тях “Периодико ” прибавя едно порше и един бутик. През 2019 година, в разгара на акцията за евровота, съвсем същите информации бяха обявени и в сигнала на Елена Йончева, тогава народен представител от Българска социалистическа партия, а в този момент член на Европейския парламент. Малко преди разкритията ѝ, президентът Румен Радев на два пъти настоя да се задълбочат следствията за офшорни сметки, парцели и компании на политици, които работят в България и зад граница посредством подставени лица.

Тогава Йончева разгласи обществено, а след това осведоми и прокуратурата за сдружението EMA BGS SL, записано на адреса на къщата в Барселона. Негови шефове били Борислава Йовчева (бивша „ Мис Бикини " ) и нейният татко Георги Йовчев. Дружеството получавало средства от кипърска офшорка, чийто същински собственик бил притежателят на тенис клуб “Банкя ” Иван Саздов.

“Периодико ” прибавя нови елементи към този сюжет. Според обявата на каталунското издание, компанията EMA BGS SL е притежател на първокласен бутик за облекла в влиятелен квартал на Барселона, за което е получила 2,3 млн. евро от кипърска офшорка. Къщата с басейна била купена за 3 милиона евро през 2013 година на името на друга компания - Numin Invest S.L., като в нея живеели майката и бащата на Борислава Йовчева, самата тя и детето ѝ, родено през 2012 година. (Бизнесменът Александър Чаушев още веднъж съобщи, че къщата е негова, а Йовчева е живеела там чартърен.) “Периодико ” осведоми също така, че се “проверява деликатно възможна връзка сред Борисов и Йовчева ”. Самият той заобикаля отговор на въпроса дали я познава.

Българското общество разбра за “къщата в Барселона ” още преди разкритията на Елена Йончева - чу за нея в едни записи от поредицата “Двете каки ”. " Така е, ся, има една, на която ѝ купи къща в Барцелона за милион и половина евро ”, гласеше репликата, с която известната към оня миг съдийка освети абсурда. Когато през 2011 оглави Софийския градски съд, Янева беше известна като “семейната другарка ” на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов.

Записите несъмнено всяха ужас. И все пак ГЕРБ отпред с Борисов продължиха да печелят избори, а българските правораздавателни органи не реагираха на “Двете каки ” - Висшият правосъден съвет не откри нарушавания на Етичния кодекс и заключи, че записите са манипулирани. Не срещнаха сърдечност и апелите на Йончева основният прокурор да ревизира произхода на парите за “къщата в Барселона ”. Самата за пране на пари от банкрутиралата КТБ. БОЕЦ също са подозирани за връзки с избягалия в Белград мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев.

Произходът на парите

Миналото на Борисов, който е в политиката от 2001 година, а преди този момент е развивал охраняем бизнес, е добре известно на службите - и на изток, и на запад. Радослав Иванов, наименуван преди време от Борисов “брат’чедът Ради ”, се води притежател на някогашния бизнес на премиера, в това число и на „ ИПОН ". Каквито и средства да е спечелил от частния си бизнес, в декларациите, които по-късно станаха наложителни за лицата, заемащи висши обществени длъжности, Бойко Борисов афишира единствено незначителни суми. През юли да вземем за пример за първи път от години заявява банков депозит от 190 000 лв.. Според данните от декларациите, министърът на туризма Николина Ангелкова явно е по-заможна от него.

Пред “Периодико ” каталунската полиция споделя, че не може да се наблюдава произходът на вложените в бутика 2,3 милиона евро. Но българските управляващи могат да изискат и получат информация от Кипър по линия на Конвенцията за взаимно административно съдействие по данъчни въпроси, както и по линия на Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане. За задачата обаче е належащо съображение - следствие или данъчно произвеждане, за чиито потребности да е нужна информацията. Национална агенция за приходите може и да разполагат към този момент с информация, откакто предходната година оповестиха, че ще получат данни от над 90 страни за български жители с приходи и банкови активи в данъчни убежища. Конвенцията също по този начин дава опция за автоматизиран продан на данни веднъж годишно. Какво ще създадат българските институции, занапред ще се разбере.

Защо в този момент?

Прави усещане, че Борисов е нападнат с изнесен “навън ” скандал в една прекомерно значима за България година. Предстои да приключат два процеса, които ще трансфорат най-бедната страна-членка на Европейски Съюз в неразделна част от Общността - наесен се чака да потекат първите количества природен газ по интерконектора с Гърция, чака се и България да влезе в чакалнята за еврото. Газовата връзка с Гърция задвижва същинската енергийна диверсификация на България, а пътят към еврото - същинската европейска интеграция на страната. Казано в резюме: за Кремъл към този момент ще е по-трудно да придърпва София в орбитата си. Търговските връзки, в които доминираше големият импорт от Русия, към този момент се трансформират. За 2019 година съветският импорт означи спад от 37%, а в случай че България в действителност се контракти за по-ниски цени на доставяния съветски газ и купува по-големи количества неруски енергийни първични материали, това понижение ще стане още по-осезаемо.

В първия си коментар по отношение на обявата на “Периодико ” министър председателят Борисов загатна за два източника на офанзивата - Румен Радев и Москва: “Да си проведат следствието, само че съм съвсем сигурен, че идва от изток и съм се хванал за няколко рубли на бас ”. Затова да обобщим: абсурдът няма да събори Борисов, само че сигурно ще навреди на рейтинга му, изключително в случай че се стигне до предварителни парламентарни избори. Президентът Радев, прочут с благоразположението си към Кремъл, приказва за тях от година. А тези дни втвърди тона още повече, заявявайки следното: " Драмата на господин Борисов е, че осъзнава обстоятелството, че този път номерът с филтриране посредством подаване на оставка най-вероятно няма да мине, тъй като го чака длъжностен кабинет, който е не по-малко рисков от ежедневната деградация на ръководството ”. Дали Радев не плаши с проверка на стореното от кабинета? Един негов длъжностен кабинет към този момент опита, само че не съумя да наложи “своя ” победител в състезанието за бойни самолети. Сега може да предприеме опит да забави почналите процеси, като разгласи проверката им.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР