Проверяваният от прокуратурата във връзка с 2 преписки за конфликт

...
Проверяваният от прокуратурата във връзка с 2 преписки за конфликт
Коментари Харесай

Шефът на КЗП с опит да фалира туристическия бизнес - slava.bg

Проверяваният от прокуратурата по отношение на 2 преписки за спор на ползи Димитър Маргаритов с изминал още преди 5 месеца мандат като началник на Комисията за отбрана на потребителите е на път да банкрутира туристическия бизнес. Кумът и кумец на просветния министър Красимир Вълчев, чиито съпруги са съдружнички, очевидно се пробва да отмести свадите от себе си и своя роднинско – другарски кръг, като ги трансферира на без друго многострадалния отрасъл.

Туризмът беше най-силно ударен от корона рецесията. Интересно е за какво Комисията му, която е с нулева успеваемост цялостен 5-годишен мандат, не обърне внимание на Топлофикация, чиито консуматори бяха сюрпризирани тези дни с увеличени сметки, вместо с понижени с 40% около срутва на цената на природния газ.

Това е „ хитът” и измамата на сезона съгласно потребителите. КЗП не се трогва и от всекидневните проблеми на хиляди българи с мобилните оператори, ВиК или банките. Комисията за отбрана на потребителите обаче се занимава с туризма.

„ Основните тъжби и сигнали, които получава тази година Комисията за отбрана на потребителите, са свързани с анулирани почивки. За последните месеци доста случаи има такива, съобщи ръководителят на комисията Димитър Маргаритов пред pariteni.bg.

По думите му, има много огромно разгръщане на броя на жалбите поради снадки период за връщане на пари при анулация на резервации, когато повода е ковид.

"Почти двойно е нарастването на броя на тъжби в туристическия бранш. Огромната част от тези тъжби са свързани със заплатени пътувания, които са анулирани.

Хората желаят да си получат парите, само че изключителното законодателство дава опция за отсрочено връщане на сумите ", регистрира още Маргаритов.
Последният вид на текста на изключителните правни правила е в действие от 11 август, посочи Маргаритов.

Истината е, че мярката по опцията за отсрочване на заплащанията беше въведена още преди няколко месеца, което той – в качеството си на правист, чудесно знае, само че явно подвежда публиката. И цитира добре познатия и на турагентите, и на потребителите на техните услуги текст, разполагаем още преди старта на летния сезон:

"Когато пътуването е анулирано заради ковид, потребителите имат право да получат или заместваща полза под формата на ваучер, или да получат парите си, само че в период от 12 месеца от датата на анулация на пътуването. Традиционният текст гласеше, че това се случва в 14-дневен период ".

Чиновникът отвън мандат, който се прочу като е виновен за продажбата от името на страната на парцел на Витоша за 6 083,86 евро, чийто идващ притежател сега го продава за 980 000 евро, все в полза на потребителите, си разрешава да подлага на критика държавната политика за отбрана на сектора, изхранващ десетки хиляди хора: „ Тази смяна докара до много огромно разгръщане броя на жалбите.

Трябва да бъде открит рационален компромис, тъй като и туроператорите също се оказаха в много неизгодна ситуация”.
Седмица преди края на сезона ръководителят на КЗП мъдро и потребно прикани „ всички консуматори, които имат опция да одобряват някаква заместваща отмора във времето”.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР