Северното сияние, пичинено от силана геомагнитна буря, бе забелязано над

...
Северното сияние, пичинено от силана геомагнитна буря, бе забелязано над
Коментари Харесай

Северното сияние озари нощното небе над Европа

Северното зарево, пичинено от силана геомагнитна стихия, бе видяно над съвсем цяла Европа и елементи от Съединените щати, пише  The Guardian .

Във Англия явлението е следено в залива Уитли Бей на североизточното крайбрежие, Есекс, Кембриджшир и Уокингам в Бъркшир. Сиянията бяха следени и в Съфолк, Кент, Хемпшир и Ливърпул.

Съобщения за феномена са получени в Ирландия, където метеорологичната работа Met Éireann разгласява фотоси на светлините над Дъблин и над летище Шанън в графство Клер.

Говорителят на метеорологичната работа Стивън Диксън е декларирал в петък: " Въпреки че по-кратките нощи лимитират видимостта, то беше следено в Шотландия, Ирландия и елементи от Северна Англия и Уелс ".

" Тези условия могат да продължат и в събота вечер "

Диксън е безапелационен, че комбинацията от ясно небе и засилена интензивност на Слънцето, достигаща Земята, ще усъвършенства възможностите за наблюдаване на явлението.

Явлението беше следено и в България. В Русе станаха очевидци на феномена, а кадърът  бе споделен в обществените мрежи от поданици на града.

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера към магнитните полюси.

В северното полукълбо по-голямата част от тази интензивност се прави в границите на линия, известна като овал на полярното зарево, която обгръща ширини сред 60 и 75 градуса. Когато интензивността е мощна, тя се уголемява и обгръща по-голяма повърхност - по тази причина от време на време могат да се следят прояви и на юг.

В Съединени американски щати Националната организация за океански и атмосферни проучвания (Noaa) издаде предизвестие за мощна геомагнитна стихия в петък (10 май). Тя предизвести операторите на електроцентрали и астронавтите в орбита да вземат защитни ограничения. От Noaa обявиха, че бурята може да докара до появяването на северни сияния чак до Алабама и Северна Калифорния.

" Много рядкото събитие “ е породено от огромен клъстер слънчеви петна, който от сряда сутринта е създал няколко умерени до мощни слънчеви изригвания, оповестиха от Noaa. Това значи, че светлините могат да се видят по-на юг от нормално.

Според специалистите най-хубавата панорама на полярното зарево може да се получи от камерите на телефоните, които улавят светлината по-добре от невъоръженото око.

Дори когато бурята отмине, сигналите сред GPS спътниците и наземните приемници могат да бъдат нарушени или изгубени, съгласно Noaa. Но навигационните спътници са толкоз доста, че възможните спирания не би трябвало да продължат дълго.

Всичко това е част от слънчевата интензивност, която се ускорява с приближаването на слънцето към пика на 11-годишния му цикъл.

Очаква се бурята да доближи своя пик, когато най-малко седем коронарни всеобщи изхвърляния се сближат и се устремят към Земята в края на петък или началото на събота, съгласно настояща информация от Noaa.

Но е " доста евентуално " геомагнитната стихия да продължи и през уикенда, оповестиха от организацията.

От НАСА оповестяват, че бурята не съставлява сериозна опасност за седемте астронавти на борда на Международната галактическа станция.

Най-голямото безпокойствие е обвързвано с нарасналите равнища на радиация на станцията.

Повишената радиация може да заплаши и някои от научните спътници на НАСА. Изключително сензитивните принадлежности ще бъдат изключени, в случай че е належащо, с цел да се избегнат повреди, съобщи Анти Пулкинен, шеф на научния отдел по хелиофизика на галактическата организация. Няколко галактически апарата, фокусирани върху Слънцето, наблюдават всички събития.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР