Проверките в няколко ТЕЦ-ове в страната са извършени по искане

...
Проверките в няколко ТЕЦ-ове в страната са извършени по искане
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва измама за милиони евро, свързана с българските ТЕЦ-ове

Проверките в няколко ТЕЦ-ове в страната са осъществени по искане на Европейската прокуратура в границите на нейно следствие за машинация с отчитането на излъчванията на парникови газове. Това излиза наяве от известие от европейския проверяващ орган.

В него се показва, че управляващите ревизират вероятни измами, свързани със Схемата за търговия с излъчвания, които са довели до загуби от милиони евро за Европейски Съюз и националните бюджети.

" Частно сдружение, което дава отговор за инспекцията на излъчванията на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за хипотетично показване на фалшифицирани отчети на способените национални органи ", показват от прокуратурата.

По-рано в понеделник стана ясно, че сътрудници на ГДБОП и ДАНС организират и топлофикационни сдружения в 10 града в страната. Сред тях са Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", които са свързани с енергийния предприемач Христо Ковачки.

От Европейската прокуратура оповестяват, че въпросното сдружение умишлено е подавало подправени данни и документи за годишните отчети за парниковите излъчвания, създадени от топлоелектрически централи и сдружения в България. Целта е била да се показа занижено количеството на създадените от тях излъчвания в границите на Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз.
Страната е част от Схемата за търговия с излъчвания (СТЕ) - механизъм, основан да понижи въглеродните излъчвания.Той е една основноните политики на Съюза за намаляване на последствията от изменението на климата.В рамките на програмата всички огромни замърсители са длъжни да показват годишни отчети за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.
Измамата е довела до загуби в размер на " милиони евро " в бюджета на Европейски Съюз, както и на националните бюджети, под формата на неплатени суми за фактически потребени излъчвания на парникови газове. Освен това недокладваните излъчвания са оказали въздействие и върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски чиновници са взели участие в акциите в понеделник, които са се изъвршили на територията на 11 града в страната. Извършени са над 40 претърсвания и са разпитани повече от 70 очевидци.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР