Хартиените бюлетини за предстоящите през юни предсрочни парламентарни и редовни

...
Хартиените бюлетини за предстоящите през юни предсрочни парламентарни и редовни
Коментари Харесай

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

Хартиените бюлетини за идните през юни предварителни парламентарни и постоянни европейски избори ще бъдат в разнообразни цветове. Това стана ясно от брифинг на Централната изборна комисия (ЦИК), на който бяха показани образците.

Бюлетината за националните избори ще е в зелено, а за Европейския парламент - в синьо, като и двете ще бъдат с дължина към 50 см. Целта е да се предотврати объркването измежду гласоподавателите на 9 юни.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че претендентите за евродепутати са общо 418, разпределени в общо 30 партийни или съдружни листи, плюс един самостоятелен кандидат. Те се борят за общо 17-те места в Европейския парламент, отредени за България.

Претендентите за Народното събрание са 6114 в общо 32 партийни или съдружни листи в 31 изборни региона. 334 от всички претенденти на 9 юни вземат участие и в двата типа избори - и за народен, и за европейски парламент



По думите на Росица Матева електронните бюлетини, посредством които се гласоподава с машина, ще наподобяват по метода, по който изглеждаха и на локалния избор.

В устройството за машинно гласоподаване преди самата бюлетина на първо време ще се зарежда екран, на който гласоподавателят ще може да означи дали желае да взе участие в двата избора или единствено в един от тях. При гласоподавателите, които желаят да вземат участие и в двата избора, на екрана на машината в началото ще се появява бюлетината за Народно заседание. След отбелязване на вота, ще се отваря и тази за Европейския парламент.

След като завърши с гласуването, през гласоподавателя ще се зареди екран, на който той може да види избора, който е направил, дружно с бутон за удостоверение. След натискане на бутона " удостоверявам ", устройството ще печата две бюлетини от машинното гласоподаване. Те се пускат в урните и посредством тях се регистрира резултатът след края на изборния ден. И общоприетите хартиени, и " машинните " бюлетини се броят ръчно от членовете на секционните изборни комисии.

В среднощ против 15 май изтича срокът за подаване на изказвания за включване в изборни описи отвън страната. Важно е да се посочи, че всеки български жител с изборни права има право да пусне бюлетини на всички места в чужбина, където към този момент има открита изборна секция. За евродепутати се гласоподава единствено в рамните на Европейски Съюз, до момента в който на националния избор за парламент секции ще има и страни отвън Съюза - като Турция, Англия, Съединени американски щати и други

Очаква се до края на седмицата ЦИК да дефинира броя на страните и местата, в които ще има места за гласоподаване на 9 юни.

Общо 30 партии и обединения са регистрирани и за двата типа избори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР