Проучване на “Алфа Рисърч показва, че с наближаването на изборите

...
Проучване на “Алфа Рисърч показва, че с наближаването на изборите
Коментари Харесай

ГЕРБ води с 8% пред ПП-ДБ за изборите

Проучване на “Алфа Рисърч ” демонстрира, че с наближаването на изборите заявената изборна интензивност леко нараства. Готовност да гласоподават за Народно заседание декларират към 40% от пълнолетните жители, или почти 2 млн. 600 хиляди – 2 млн. 650 хиляди души. Кампанията може да усили техния брой, като го приближи до този от парламентарните избори през април предходната година, т.е. към 2 млн. 700 хиляди души, сочи още изследването. 

Настоящото проучване е извършено в интервала 25 април – 2 май 2024 година от “Алфа Рисърч ”, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Според анализаторите, имайки поради отрицателната социална сила, която политическите кавги създадоха през последните месеци, е мъчно да се чака висока изборна вълна. Интригата и залогът ще се търсят главно в преразпределението на политическите желания измежду сегашния електорален корпус. 

Кампания на дребните разлики, която обаче има капацитет да докара до по-съществени промени в цялостния политически пейзаж – такава е систематизираната картина, която обрисува обичайното национално представително изследване на “Алфа Рисърч ” за електоралните настройки при започване на предизборната акция.

Интересна е обстановката с европейските избори, означиха от “Алфа Рисърч ”. Вотът за тях се обрисува като по-слаб спрямо националния (около 35%, или към 2 млн. 300 хиляди души), само че по-висок от този през 2019 година, когато до урните са отишли малко под 2 млн. 100 хиляди жители. Разликата се дължи на обстоятелството, че при съвпадението на двата типа избори националният избор „ тегли “ нагоре и европейския. Тук би трябвало да се регистрира и събитието, че на евроизборите не могат да вземат участие сънародниците ни в Турция, Англия, Съединени американски щати и други страни отвън Европейския съюз (ЕС), които обаче могат да гласоподават за българско Народно заседание. Което значи, че по всяка възможност ще има от три до пет на 100 разлика сред интензивността на двата избора, прибавиха от “Алфа Рисърч ”.

Вот за Народно заседание

ГЕРБ-СДС влизат в конкуренцията като любимци с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласоподават. Избирателите им се отличават с висока готовност, втората най-силна след тази на Движение за права и свободи симпатизантите. Относително отмерено показани са в страната. Проблем и предизвикателство е вотът в София. Очевидно, присъединяване както на Борисов, по този начин и на други знакови лица на партията, цели да преодолее този недостиг, включително посредством опълчване на предходното с актуалното ръководство на столицата, съгласно социолозите.

От “Алфа Рисърч ” показаха, че “Продължаваме смяната – Демократична България ” (ПП-ДБ) стартират със доста отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите обществени кавги. Към момента със 17,5% те резервират второто място в желанията на гласоподавателите, само че са на съвсем осем пункта отдалеченост след ГЕРБ. Коалицията губи към 200 хил. гласа от вота си през 2023 година Същевременно, мощните офанзиви против нея имат за резултат сближение на по-твърдите ѝ последователи, само че не и привличане на външна страна. Тя съвсем не прибавя гласове от други партии, в противен случай, „ донор “ е на други политически сили. Основна цел пред акцията ѝ ще е спирането на този развой и връщането на най-малко част от изгубените й гласоподаватели, прибавиха специалистите.

Движение за права и свободи (14,9%) и “Възраждане ” (14,6%) са с на практика изравнени позиции при започване на акцията и с доста висока степен на готовност на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни интервали и с бързо привличане на избор на самите избори. При тях обаче може да се чака друга динамичност в границите на акцията. Движение за права и свободи няма съперник в нишата на своите евентуални симпатизанти и главната му цел е да заведе повече от тях до урните. От “Възраждане ” обаче, които все още притеглят разочаровани от „ сглобката “ последователи както на ПП-ДБ, по този начин и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към “Солидарна България ” или “Има подобен народ ” (ИТН). Тези процеси предвещават забавен процес в този набор, означиха от “Алфа Рисърч ”.

Българска социалистическа партия е в лек низходящ тренд, само че с 8,5% от вота на гласоподавателите резервира преднина пред откъсналите се от нея „ дисиденти “ в лицето на “Солидарна България ” (2,6%) и “Левицата ” (1,9%). Разрояването на лявото и триумфът на Ваня Григорова на локалните избори не могат да изключат по-съществена динамичност при тези политически субекти. Още повече, че и в този момент е налице забележителен продан на гласоподаватели сред “Възраждане ”, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, “Левицата ” и “Солидарна България ”. Къде в последна сметка ще дебаркират гласоподавателите, направлявайки в бурното ляво-популистко море, е мъчно занапред да се каже. Несъмнено е обаче, че акцията има капацитет да повлияе на тази част от политическото пространство и да дефинира каква част от него ще бъде оползотворена посредством наличие в 50-то Народно заседание и каква ще остане отвън него, показаха още социолозите.

В десния набор по-различими позиции има само обединението “Синя България ” (2,5%), която също ще би трябвало да разчита на акцията, с цел да излезе от “Синя София ” и да реализира по-добър народен резултат.

Вот за Европейски парламент

Проекцията на вота за Европейски парламент измежду твърдо решилите да гласоподават възпроизвежда в общи линии вота за Народно заседание, с няколко по-интересни разлики: по-висока готовност на ПП-ДБ (до 18,5%), при опазване на вота за ГЕРБ (25,1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата сред тях – до 6,6%; леко оттегляне на Движение за права и свободи (14,4%) пред “Възраждане ” (14,8%), само че двете партии още веднъж са с близки позиции, съмнение във вота за Има Такъв Народ (4,8%) и висок риск за партията да остане под по-високия предел за европейския избор (5,88%).

В огромна степен ГЕРБ и Движение за права и свободи ще запазят броя на своите евродепутати. “Възраждане ” ще усили вота на националистите, показани в предходния Европарламент от Вътрешна македонска революционна организация. Българска социалистическа партия ще е огромният губещ, като най-вероятно три от неговите предходни мандати ще отидат към ПП-ДБ, сочи изследването на “Алфа Рисърч ”.

Проблемите пред страната

Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от кавги и персонални обвинявания, за голямото болшинство от българските жители тези битки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми. Топ три на тематиките, за които хората желаят да чуят уговорките на политиците в актуалната акция са: корупция, ниски приходи, опазване на здравето. Демографията, българското произвеждане и пътната инфраструктура са идващите значими проблеми, по които гласоподавателите чакат съответни решения, означиха анализаторите. 

Интригите

Началото на предизборната акция “две в едно ”, за Национален и Европейски парламент, обрисува най-малко три интриги, чиито отговори ще бъдат търсени до последния миг. Избирателна интензивност – рухване под актуалните ѝ равнища може да докара до по-съществени промени в резултатите; по-голям брой гласуващи освен би нараснал публичната легитимност на новите депутати, само че и би понижил силата на следения избор, показаха от “Алфа Рисърч ”.

Колко политически сили ще могат да образуват държавно управление. Към момента е слаба вероятността да има болшинство от две парламентарни групи. Колкото повече партии влязат в Народното събрание, толкоз по-трудно ще става това. Ще набъбнат обаче и математическите (не безусловно политическите) благоприятни условия за съдружни комбинации. Ще докара ли дисперсията на лявото до пораждане на конкурентен ляв политически индивид в Народното събрание, или както и при дясното, този избор за дълго ще остане неизползван, считат специалистите.

Източник: БТА
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР