Процедурата по отстраняването на Иван Гешев премина през нова фаза

...
Процедурата по отстраняването на Иван Гешев премина през нова фаза
Коментари Харесай

Ако бесилото беше бяло, а не черно, това не отменя факта, че на него бесят Левски

Процедурата по отстраняването на Иван Гешев мина през нова фаза на неуместни полемики. Висш съдебен съвет изгуби над един час в спор дали е нужно социолог да мери " уронването на престижа на правосъдната власт ", дали специалист-етимолог да прави оценка какъв брой обидна е фразата " политически отпадък ", изречена от устата на основен прокурор и дали фотосите в Twitter-профила @IvanGeshevPG са удостоверение за прочувственото му положение (или това на секретарките му, които поддържат акаунта).

В последна сметка - и трите претенции бяха отхвърлени с огромно болшинство. Но това, с което ще се запомни първата част на съвещанието, беше неочакваният книжовен разбор на стихотворението " Обесването на Васил Левски ", изработен от Боян Новански.

Новански стана член на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет от квотата на " Обединените патриоти ", като номинацията му беше импортирана персонално от Волен Сидеров през 2017 година

Не е работил в никакъв случай като магистрат, кариерата му до 2017 е на юрист. Впрочем, в своите отговори на въпросите от правната организация БИПИ за какво е приел кандидатурата, Новански споделя, че го е направил, откакто бил помолен от другари, а " най-настоятелен беше мой прочут отдавна - Светлозар Лазаров " - някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи по време на кабинета " Орешарски ", който до 2018 година работеше като координатор на " Атака ".

От 2019 до май 2023 година Новански е измежду непоколебимите поддръжниците на Иван Гешев. Гласува за избора му през 2019 година, а две години по-късно твърдеше дружно с болшинството във Висш съдебен съвет, че правосъдният министър Янаки Стоилов нямал право да желае оставката на основния прокурор (в което беше опроверган от Конституционния съд).

През 2020 година иронизира следствието " Осемте джуджета ", като споделя, че му изглеждало " малко джендърско джуджетата да са осем " и да няма Снежанка измежду тях. Още от 2017 година " Капитал " твърди на база на свои източници от прокуратурата, че Новански е бил непосредствен до основния воин на схемата - Пепи Еврото, от който през 2006 година получил дарен парцел край Созопол.

Днес Боян Новански влезе в нова роля - на критик на изрече на Иван Гешев - като реши да изчете авансово квалифициран разбор на част от стихотворението на Ботев, с цел да изясни възгледите си върху фразата " политически отпадък ".

Ето какво изчете той пред Висш съдебен съвет:

" Стърчи, аз видях, черно бесило и твой един наследник, Българийо, виси на него със страшна мощ. И гарванът грачи грозно, злокобно ".

Ако сте не запомнили, това е Христо Ботев. При всички случаи изречението за " политическия отпадък в Народното събрание " е изразителен израз, несъмнено е най-малко за мен.

Колкото до това дали прилагаме денотация,което значи директното значение на думите, или конотация, което значи " съ-значение ", за мен няма никакво значение.

От образеца за стихотворението на Ботев е видно денотативно, че силата не може да е " страшна ", тъй като за нея има физическо определение, измерител, какъв брой е мощна - доколкото имам спомен, се мери в мерни единици, наречени джаули.

А конотативно е видно, че единствено акцентира експресивността на израза, без да подценява смисъла му - дори в противен случай - укрепва го и го обогатява, тъй като не може физически силата да е " страшна ", само че художествено и алегорично може и да е " страшна ", и в това е смисълът на тази приложимост.

Същото важи и за гарваните, които така грозно грачат, щото търсейки противоположното значение на израза, гарваните могат да грачат и красиво, като противовес на грозно, да вземем за пример, намирайки храна.

Но това не трансформира обстоятелството на издаването на така присъщия за тях тон, а точно граченето.

Или в случай че бесилото беше бяло, а не черно, това не анулира обстоятелството, че на него бесят Левски.

Но двойната приложимост и смисъл на думата няма поради физическата същина на бесилото, а точно какъв е цветът му, а посредством потреблението на черния цвят ефектно единствено се ускорява фактът на бесенето.

Ако желаете, можем да продължим и със структурален разбор на думите и словосъчетанията - там изобщо не се държи на конотацията, нито на денотацията, а най-вече на звуковото значение на думата.

Но това не трансформира смисъла и смисъла на процесния израз, защото видно от подтекста на казаното на брифинга, не може да се прави разлика конотативно или денотативно упортебена ли е фразата.

Първо, тъй като няма да има смисъл от това и второ, тъй като единият способ на изложение и разбиране добавя втория и противоположното.

Така е в поезията и литературната рецензия, а какво е било в главата на господин Гешев може да каже само той.

" Боклукът " в Народното събрание, допускам, че по никакъв начин не е малко. Той се създава от народните представители, администрацията на Народно събрание, посетители и защита, и се събира по кошчета и се изхвърля на сметището.

Бил съм в Народното събрание и ви убеждавам, че съм правил отпадък. Но надали процесният израз се отнася за мен, тъй като най-малкото не съм политик.

Бих се съгласил да разясняваме обстойно и нашироко, в случай че в процесния израз липсваше думата " политически ", само че тя участва и всичко останало за мен е безсмислено губене на сила.

Пък и за какво следва опрощение след противоречивото фразеология? Класната ми беше преподавател по литература и обичаше постоянно да споделя " Език мой, зложелател мой ".

По отношение на социологията - да мериш доверието в правосъдната система, основния прокурор, Народното събрание и политическата класа, е едно. И това доверие, както знаем, по никакъв начин не е високо заради аргументи, за които и Висш съдебен съвет има голяма виновност.

Но посредством социологията не може да се даде отговор на въпроса оскърбен ли е престижът на правосъдната власт посредством осъществяване на избрани дейности, тъй като това е юридически извод, очакван да се приложи в едни или други обстановки, които са планувани в Закон за съдебната власт и Конституцията. И този извод би трябвало да се направи единствено от Пленума на Висш съдебен съвет ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР