Противоречиво изказване на папа Франциск в интервю за Швейцарското радио

...
Противоречиво изказване на папа Франциск в интервю за Швейцарското радио
Коментари Харесай

Призова ли папа Франциск Украйна да развее бялото знаме

Противоречиво изявление на папа Франциск в изявление за Швейцарското радио и телевизия (RSI) беше разтълкувано като апел Украйна да развее бялото знаме и да договаря с Русия.

Интервюто е направено в края на февруари и следва да бъде излъчено на 20 март.

В фрагмент от него, публикуван авансово, папата отговоря на въпрос: „ В Украйна има хора, които молят за смелостта (страната им) да се съобщи, за (вдигане) на бялото знаме. Но други споделят, че това би легитимирало силата. Какво мислите? "

87-годишният Франциск дава отговор: " Това е интерпретация. Но имам вяра, че тези, които виждат обстановката, тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да договарят, са по-силни. И през днешния ден може да се договорят благодарение на интернационалните сили. Думата договарям е смела дума. Когато видиш, че си надвит, че нещата не вървят, би трябвало да имаш смелостта да преговаряш. Срам те е, само че с какъв брой смъртни случая ще свършиш? Преговаряйте в точния момент, търсете страна, която да работи като медиатор. Днес, да вземем за пример във войната в Украйна, има доста искащи да работят като медиатори. Турция се предложи за такава роля. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили. "

Отговорът на главата на римо-католическата черква провокира необятен отзив и наложи разяснения от страна на Ватикана.

Директорът на пресслужбата на Ватикана коментира в отговор на журналистически въпроси какво тъкмо е имал поради папа Франциск с думите: „ Папата употребява облика на бялото знаме, препоръчан от интервюиращия, с цел да призове за преустановяване на враждебността, за помирение, реализирано със смелостта на договарянията. Неговата вяра е дипломатическо решение за обективен и дълготраен мир. "

От думите на Бруни излиза наяве, че папата вижда в договарянията, изхода от всяка военна обстановка. „ Докато приказва за друга конфликтна обстановка, само че засяга всяка военна обстановка, папата ясно декларира: " Преговорите в никакъв случай не са капитулация, “ споделя Бруни, представен от Vaticannews.

В обява под заглавието пресцентърът на Ватикана разгласява и цялостния текст на диалога сред Папа Франциск и журналиста Лоренцо Бучела от RSI, който провокира дискусия.

Матео Бруни коментира, че папата повтаря дефиниция препоръчана от интервюиращия и напомня, че през миналите две години от войната папата нееднократно е призовавал и обществено е приказвал за смисъла на разговора против " лудостта " на войната и че главната му угриженост е за ориста на цивилното население.

" Надеждата на папата - повтаря представителят на Ватикана - е и остава същата, която постоянно е била повтаряна през последните години, а също във връзка двегодишнината от нахлуването на Русия в Украйна: " Докато възобновявам най-дълбоката си обвързаност към изтерзания украински народ и се апелирам за всички, изключително за многочислените почтени жертви, апелирам да се откри онази парченце човещина, която ни разрешава да създадем условия за дипломатическо решение в търсене на обективен и дълготраен мир ".

В изявлението папата дава отговор и на въпроси за войната в Газа. Там той също дава отговор: " Нека погледнем историята, войните, които сме претърпели, всички от които приключват със съглашение ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР