Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,

...
Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,
Коментари Харесай

В 1/3 от страната отново се въвеждат COVID мерки от понеделник

Противоепидемични ограничения ще бъдат въведени от 18 юли в райони, които са във фаза 1 от Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. Това разгласи в Пловдив основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, представен от Нова телевизия.

Той изясни, че все още това са към една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Кунчев обаче уточни, че растеж има и в други райони и е " явно за всички, че стартира вълна ".

Той посочи, че ограниченията включват , по опция - работа от разстояние и оптимален опит за съблюдаване на разстояние от 1,5 метра.

По негови думи те ще бъдат въведени със заповеди на шефовете на съответните районни здравни инспекции, а когато някой от районите влезе във фаза 2, ще има национални ограничения, важащи за територията на цялата страна.
 Властта ни даде обещание крепко и умерено лято
Властта ни даде обещание крепко и умерено лято

Няма потребност да се вкарват ограничавания

При срещи с персонални лекари Кунчев е бил известен, че в една среда на процедура минават по 15 души дневно, които имат признаци на болестта. В огромната си част то протича относително леко, изключително при хора в дейна възраст, които нямат хронични болести, изясни здравният контрольор и добави, че при разновидността Омикрон се подвига температура и се появява кашлица, само че в множеството случаи не се постанова хоспитализация.

Той уточни, че наличните проби, които има в РЗИ, ще бъдат дадени на здравните заведения и общопрактикуващите лекари.

Кунчев съобщи, че към този момент е контрактувано със Здравната каса д а се възвърне опцията за издаване на посоки за антигенни проби.
 Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19
Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Въпросът е какво ще се случи през септември месец

" Личният доктор би трябвало да може да прави всичко, с цел да сложи диагнозата на място и да лекува пациента от първия ден, а не той да се разхожда по здравните заведения ", безапелационен бе той. Кунчев е на мнение, че би трябвало НЗОК да позволи на лекарите на първа линия да издават посоки и за PCR проби.

По думи на здравния контрольор имунизациите пазят от тежко протичане и гибел при Омикрон, само че не защищават на 100% от заразяване. Той означи, че има доста хора с трето заразяване, което демонстрира, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон разновидността.

По думи на Кунчев в края на септември или началото на октомври се чакат модифицирани ваксини, които да са по-тясно ориентирани към този вид на вируса.
 Скритите Коронавирус случаи у нас може да надвишават 15 000 още този месец
Скритите Коронавирус случаи у нас може да надвишават 15 000 още този месец

Към момента болните са най-малко 7 пъти повече от формалната статистика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР