Държавата няма план как за справяне с проблема с липсата

...
Държавата няма план как за справяне с проблема с липсата
Коментари Харесай

Няма непреодолими проблеми с терена за Националната детска болница в Горна баня

Държавата няма проект по какъв начин за справяне с казуса с неналичието на задоволително фрагменти за новата Национална детска болница. Това считат представители на публичния съвет за построяването на новата държавна педиатрия, които организираха среща със служебния здравен министър Галя Кондева. По време на диалозите през днешния ден не е обсъждан въпросът с капиталовото желание за основаване на частно лечебно заведение " Мама и аз " в столицата, което от служебния кабинет, а след това, заяви БНР.

Председателят на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко съобщи, че няма непреодолими проблеми с определения за новата държавна педиатрия терен в Горна баня. Предстои да бъдат разрушени две незавършени здания на територията на парцела. " Ако приказваме за проблем, той е малък, нищожен и сега е заобиколен и няма да спъне строителството ", изясни Литвиненко. По думите му е обезпечен достъп за тежка техника на терена и разрушаването на двете постройки би трябвало да стартира до края на месеца.
 Държавната детска болница няма проблем с Подробен устройствен план
Държавната детска болница няма проблем с Подробен устройствен план

От Министерство на регионалното развитие прецизират, че тече процедура за прилежащ парцел

На срещата през днешния ден е контрактувано да бъде образувана група от чиновници на здравното министерство, която да подкрепя работата по плана за Национална детска болница. Предстоят нови диалози след седмица. Тогава от Обществения съвет ще се срещнат и с екип на Европейската капиталова банка, съветник по плана.

Надежда Рангелова и Мария Брестничка от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница оповестиха, че следва да стартира подготовката на три стратегически документа за новата педиатрия, като срокът за правенето им е сред 6 и 8 месеца. Според консултативния орган оптималният период за създаване и въвеждане на Националната детска болница в употреба е 5 години.

Информация за извършената през днешния ден среща беше оповестена и от Министерството на здравеопазването (МЗ). " Държа да ви уверя, че гледаме в една посока - да бъде направено всичко належащо България най-сетне да има Национална детска болница. Поканих ви на тази среща, с цел да обсъдим най-належащите въпроси, както и бъдещата връзка сред министерството и съвета ", разяснява Галя Кондева.

По време на диалозите е разисквана потребността да бъде избран статутът на лечебното заведение и да бъде направен разбор на транспортната съгласуваност и опциите за достъп до новата постройка.
 Няма звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със градежа на Национална детска болница
Няма звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със градежа на Национална детска болница

НДБ да е комерсиално сдружение, предлага Общественият съвет

По въпроса за кадровата обезпеченост на Националната детска болница Кондева уточни, че е поддържа непрекъсната връзка с Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и двете институции ще работят в синхрон. " Кадровата политика в опазването на здравето би трябвало да бъде устойчива и дълготрайна. В началото на месец април тази година Министерство на здравеопазването започва осъществяването на план за " Насърчаване на специализацията по специалности и в области с дефицит на експерти " , изясни тя. Кондева посочи, че е отпуснато финансиране в размер на 15 000 000 лв., а осъществяването на плана ще продължи до края на 2028 година Финансират се най-вече педиатрични специалности. Освен това ще бъдат извършени и диалози с Министерството на образованието и науката (МОН), с цел да се търсят благоприятни условия за реализиране на взаимни политики в това отношемие.

Във връзка със " Здравната капиталова компания за детска болница " Галя Кондева разгласи, че е разпоредила одит на активността на сдружението, с цел да се запознае с всичко осъществено досега.

Тя се ангажира да дефинира специалистите от Министерство на здравеопазването, които ще поддържат връзка с Обществения съвет и ще се занимават директно с всички действия по построяването на Националната детска болница. Предстои Кондева да утвърди и препоръчаните от консултативния съвет правила за тяхната активност.
 Главчев даде решението си за болница
Главчев даде решението си за болница " Мама и аз " на ДАНС и прокуратурата

До двете институции министър председателят е изпратил наличните в Администрацията на Министерския съвет документи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР