Проф. д-р Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на

...
Проф. д-р Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на
Коментари Харесай

Професорка, обучила над 50 000 студенти, с Гран При за правосъдие

Проф. доктор Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на трудовото право, тази година е носителката на огромната премия за повсеместен принос в правото на Националните правосъдни награди, които са част от Благотворителния бал на юристите. Те ще се проведат за 10-та поредна година на 25 ноември в София. Проф. Средкова е дълготраен началник на катедрата по „ Трудово и осигурително право ” и е била учител по Осигурително право, Трудово право, Международно трудово право и Социално право на Европейски Съюз. Написала е 243 научни изявления – 30 учебници и образователни пособия, 153 публикации, 24 студии, 5 мнения на закони, 13 монографии, 8 рецензии. Награждавана е неведнъж като учител. Преподавала е на над 50 000 студенти.

На сцената статуетката и грамотата ще й бъдат връчени от професорите Васил Мръчков и Сашо Пенов, който сега е длъжностен министър на образованието – и двамата носители на Гран При в предходни години. „ Много съм сюрпризирана. Не съм очаквала, че тъкмо тази премия мога да получа, тъй като тя не е от университетските среди, в които работя. Това е една огромна признателност “, съобщи проф. Средкова. И добавя, че за нея работата е била освен източник на приходи за битие, само че също и занимание, и наслаждение. А най-големите наслади, които е имала през живота са били срещите ми със студентите, писането, консултациите. „ Изобщо човек би трябвало да работи не с стопански интерес, само че преди всички с обич към това, което прави “, добавя проф. Средкова. Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният настоящ юрист Йордан Минчев (92 г), някогашният министър на правораздаването и първи европейски арбитър в съда на Европейска общност в Люксембург Теодор Чипев, а предходната година с Гран При си потегли съдията, зает с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов. През годините посетители на събитието, което няма аналог в света, са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, шефове на интернационалните адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и доста други. Тази година предложения да участват на церемонията са отправени към Koen Lenaerts – ръководител на Съда на Европейския съюз и Marc van der Woude – ръководител на Общия съд на Европейския съюз, по отношение на 70-тата годишнина на Съда на Европейски Съюз и 15 години от присъединението на България към Европейски Съюз.



През 2013-та година Националните правосъдни награди се раждат по концепция на Балканска медийна Асоциация и Софийска Адвокатска гилдия, за покачване имиджа на адвокатурата пред обществото. Те са подкрепени от Международния Адвокатски Съюз, адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на Нотариусите, Българска Съдийска Асоциация, Професионалната Асоциация на Медиаторите, Асоциацията на Жените Адвокати, Прокуратурата на Република България, Асоциацията на Синдиците в България, а тази година се организират и под патронажа на съда на Европейски Съюз. По традиция номинациите в другите категории – юрист, арбитър, прокурор, млад правист, адвокатска фирма, дело, посредник, нотариус, правораздаване зад граница, се оферират от професионалните гилдии, сътрудници на събитието - асоциации/камари/съюзи, от спечелилите и номинираните от отминалите години, както и от правосъдните публицисти... Номинираните се пазят в загадка до вечерта на 25-ти.

Събитието е благотворително, в поддръжка на заболели от церебрална парализа деца, които също участват, а тази година и в поддръжка на фамилии с репродуктивни проблеми. Над 150 000 лв. дарения са преведени по дарителските сметки на децата през годините. Известни художници дават произведения, които да се разиграят на търг, в помощ на нуждаещите се. Тази година свои творби ще дадат Танер Мерт, Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Николай Панайотов, учен Георги Чернев, Владислава Червеняшка и Иво Константинов, Цвети Савова, адв. Румяна Недялкова. Посолството на Мароко пък подарява обичайната чаена гала, с която да зарадва гостите на бала. Водеща на вечерта по традиция е журналистката Анелия Торошанова. Събитието се реализира с медийната поддръжка Труд News.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР