Проблемът с липсата на стандарт за съдебната медицина излезе на

...
Проблемът с липсата на стандарт за съдебната медицина излезе на
Коментари Харесай

Стандартът за съдебна медицина е публикуван за обществено обсъждане. Ето какво съдържа

Проблемът с неналичието на стандарт за правосъдната медицина излезе на дневен ред след случая от Стара Загора с нарязаната с макетен нож 18-годишна Дебора Михайлова. 

Преди няколко дни министърът на опазването на здравето Христо Хинков, по време на чуване в парламентарната комисия по опазване на здравето, разгласи, че планът е подготвен и следва да бъде прегледан на съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването. Вчера от ведомството показаха на публичното внимание въпросния план за медицински стандарт. 

Той указва минималните организационни условия за реализиране на своевременна, задоволителна и качествена съдебномедицинска активност, която да дава отговор на потребностите и условията на органа, назначил експертизата и обществото. А те могат да бъдат надграждани от всяка съдебномедицинска конструкция в полза на правосъдните медици и жителите, се показва в документа. 

Според стандарта съдебномедицинската активност се разделя на две самостоятелни области . Първата е експертната правосъдна медицина. Тя е главната и е обвързвана с правенето на съдебномедицински експертизи, назначени от правораздавателните органи. Регламентирана е от голям брой нормативни актове - Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за правосъдната власт, Гражданския процесуален кодекс и тн.

" Експертната съдебномедицинска активност се прави по предписание на способния орган. При осъществяването на тази активност назначените съдебномедицински специалисти са самостоятелни и носят отговорността , планувана в нормативните актове ", планува стандартът.

По-малката област на правосъдната медицина е така наречен клинично-административна правосъдна медицина. Тя е обвързвана с действия като: прегледи на живи лица по тяхно предпочитание , проучване на човешки трупове и трупни елементи, предоставени от управленията на лечебните заведения или по избор на околните , присъединяване на правосъдни медици в патологоанатомични аутопсии и други действия, предоставени от работодателя.

Към този тип активност се причисляват и огледите на местопроизшествия, като присъединяване в процесуално деяние, което не съставлява експертна активност . Данните от огледа на местопроизшествието могат да бъдат употребявани при разработване на вероятно назначена експертиза по случая, се показва в стандарта.

Той планува още, че правосъдната медицина подкрепя органите на правораздаването в битката с престъпността и закононарушенията, и спомага за съблюдаване и подсилване на законността " посредством създаване на медико-биологични въпроси, зародили в работата на правораздавателните органи при досъдебното произвеждане и правосъдното произвеждане по наказателни, цивилен и административни каузи ".

Освен това оказва помощ при реализиране предварителна защита на: трудови злополуки , транспортни произшествия , битов травматизъм, полови закононарушения . Подпомага здравната и обществена активност по въпросите за профилактиката на самоубийствата и използването на алкохол и опиати, като криминогенен фактор.

Друга задача на правосъдната медицина е да спомага за отбраната на живота, човешките права и достолепие посредством определяне на нарушената телесна цялост, при полово принуждение, при малтретиране на деца, на възрастни и беззащитни хора, на арестувани или лишени от независимост лица, при жертви на трудови злополуки и други

Тя също така спомага и за повишение на правното схващане на медицинските експерти.

В стандарта са уредени 10 типа съдебномедицинска активност:
съдебномедицински амбулаторни прегледи; съдебномедицинско освидетелстване и експертизи на живи лица; съдебномедицинско определяне на настъпила гибел (мъртвопроверителство) отвън лечебно заведение за болнична помощ; съдебномедицински аутопсии и експертизи на човешки трупове и трупни елементи при случаи на насилствена и ненасилствена смърт; съдебномедицинска експертиза за идентификация на живи лица, трупове и трупни части; съдебномедицинска експертиза на материални доказателства и ДНК анализ; съдебномедицинска експертиза по материали от досъдебни производства или правосъдни дела; съдебномедицинска експертиза при подозрение за професионални правонарушения в здравната практика; съдебномедицинска експертиза при приложимост на алкохол, опиати и други упойващи субстанции, отравяния; консервация и балсамация на трупове.
" Съдебномедицинските специалисти би трябвало да извършват своята работа при цялостна самостоятелност и безпристрастност. На специалистите не може да се оказва какъвто и да е напън. Заключенията им би трябвало да са справедливи, самостоятелни и аргументирани ", планува стандартът.

В него детайлно е написано какви за условията, когато се прави експертиза на мъртвец и аутопсия , както и за съдебномедицинската експертиза на живи лица .

Така да вземем за пример за проучването на жив човек е планувано, че може да бъде осъществено единствено от лекари с приета компетентност по " Съдебна медицина и деонтология " , изтъка профилираният уебсайт. " Препоръчително е наличието на второ лице - механически реализатор, еднополов чиновник направоохранителните органи, при деца - възпитател, чиновник на обществените служби, родител/настойник и така нататък ", планува стандартът. И в него се показва, че вземането на материали за спомагателни лабораторни проучвания и фотодокументиране се прави след категорично получено осведомено единодушие. " Съдебномедицинските прегледи е наложително да се правят при доста положително осветяване (дневна светлина или задоволително изкуствено осветление) ", написа още в наредбата.

Тя регламентира още, че съдебномедицинското освидетелстване след полово принуждение е наложително да се извърши незабавно

" Не се позволява осъществяване на инвазивни или мощно мъчителни диагностични операции, с изключение на при категорично документално единодушие на освидетелствания ", гласи друго условие за освидетелстването.

В претекстовете за наредбата от Министерство на здравеопазването показва, че " основаването на стимулирана правна наредба на условията към структурите, личния състав, оборудването и активността по медицинските специалности ще подсигурява задоволителна по размер и качество здравна услуга с произлизащите от това по-добри резултати за здравето на пациентите и отбрана на техните права ".

Лечебните заведения би трябвало да приведат активността си в сходство с тази разпоредба в период до шест месеца от влизането ѝ в действие. Общественото разискване ще продължи до 23 август 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР