Проблемът как да не трупаме излишно тегло е бил и

...
Проблемът как да не трупаме излишно тегло е бил и
Коментари Харесай

Кардиологът доц. Сотир Манчев е убеден, че отслабването не става с глад и спорт

Проблемът по какъв начин да не трупаме ненужно тегло е бил и си остава спорен. Интересно е мнението по въпроса на кардиологът доцент Сотир Манчев. Той е уверен, че разковничето е в приемането на нискокалорични храни, постепенно и на драго сърце. Нискокалоричната храна разрешава да се поема по-голямо количество от нея, а придвижването за изгарянето на тези калории може да не е прекалено интензивно. Основният енергиен разход на организма е обвързван с неговото битие, а придвижването оказва помощ да не се губи мускулна маса при отслабването. Колкото до апетита, то физическата интензивност може да го потиска. Доц Марчев показва, че гладът е положение на мозъка, а не на стомаха,който е единствено един от органите, подаващи сигнал на мозъка за задоволеност, освен това един път на 20 – 25 минути.

Визуалните и мирисните рецептори на също подават сигнали на мозъка в тази посока, който, в случай че е ангажиран с друга мисловна активност, не разрешава човек да осъзнава какво и какъв брой яде и той може да погълне доста количество калории, без да осъзнае, че отдава е заситил гладът си.

Затова и участниците в огромните компании изяждат, по предписание, огромни количества храна. Друга специфичност е, че мозъкът не регистрира течностите като храна, макар че някои от тях могат да бъдат доста калорични. Така, консумирайки подсладени безалкохолни питиета, човек нормално поема голямо количество калории, а възприятието на задоволеност го няма… Доц Марчев акцентира, че човек не би трябвало да бърза, когато се храни, защото сред два сигнала на мозъка за задоволеност може да погълне прекалено много калорична храна. Освен това, стомахът регистрира размера, не калориите на погълнатата храна, тъй че нискокалоричните храни запълват размера на стомаха, при което той подава сигнали към мозъка, че е „ сит “.
Други фактори, влияещи на глада са: алкохолът, който покачва апетита, потиска метаболизма и носи енергия; сънят, който би трябвало да е пълностоен, с цел да се поддържа обикновено тегло и околната среда, която въздейства значително на терморегулацията на организма – къпането през лятото в (24 – 26)˚С вода също провокира намаляване. Така че – тичешком към морето – в този момент е моментът! Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е средства от националната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР