Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът

...
Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът
Коментари Харесай

Петков: В Брюксел очакват решението на българския парламент за РСМ. Удържах на обещанието си!

Приключи полемиката за Западните Балкани в Брюксел. След нея министър председателят Кирил Петков съобщи, че макар огромните упования от Европа, той е устоял на думата си и доста добре е комуникирал българската позиция за районен съд Македония.

„ Надявам се, че българската позиция ще стане европейската позиция”, сподели министър-председателят.

Той увери, че позицията ни е била непроменена и разбрана от европейските водачи. Сега всички страни членки чакали българският парламент да даде крайното си решение.

Петков обаче не чака през днешния ден Народното събрание да одобри дефинитивно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на договаряния със Северна Македония и Албания за участие в Европейския съюз. Това се разбра от коментара му късно нощес в Брюксел.

" Това, което през днешния ден се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и в този момент всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че желая тук доста ясно да кажа - всички тези думи, че министър председателят няма да си удържи на думата, прави подмолни покупко-продажби, ето това, което дадох обещание, това се случи. И няма кой - нито извън, нито от вътрешната страна да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ ", съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков, представен от Българска национална телевизия.

" Ние ще създадем всичко по силите си, с цел да получим нужната позиция от българския парламент. Това е наша отговорност - да дадем опция на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха към този момент толкоз доста, в идващите дни и седмици би трябвало да реализираме прогрес със Северна Македония и Албания ", добави президентът на Франция Еманюел Макрон.

" Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и почит от европейските сътрудници, тъй като хората схванаха, че българското държавно управление е това, което когато си даде думата, го изпълнява”, съобщи Петков от Брюксел.

Премиерът направи и къс коментар по отношение на отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение. „ Това, което той сподели, е, че в действителност българската дипломация и българската позиция е това, което постоянно сме се надявали да имаме. Предполагам, че е доста мъчно за него да го придвижи”, съобщи Петков.

" Можем да кажем, че през днешния ден всички схванаха за какво френското предложение е толкоз значимо и за дълготрайното решение в района. Доволен съм, че съумях да направя връзката непосредствено. Нямаше страна, която да каже „ не го разбираме”. За нас най-важното е да защитим позицията си и не би трябвало да се поддаваме на разнообразни реторики, сподели Петков и във връзка изречените по-рано думи от страна на Еди Рама.

Срещата на върха на Европейски Съюз продължава и през днешния ден - европейските водачи ще разискват войната в Украйна, в това число и въздействието ѝ върху световната продоволствена рецесия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР