Българите харчим най-много за хранителни стоки и напитки - около

...
Българите харчим най-много за хранителни стоки и напитки - около
Коментари Харесай

Колко харчим?: Българинът дава всеки трети лев за храна и напитки

Българите харчим най-вече за хранителни артикули и питиета - към една трета от всички разноски. Това сочат данните на Национален статистически институт. Обратно на наклонността за страната ни е разпределението на приходите в Съединени американски щати и Европа - там хората дават парите си главно за наем или ипотека. Това се получава, защото повече от половината американци са купили жилището си с заем.

Разходите на семействата за храна са се нараснали най-вече поради пандемията и пика на инфлацията през 2023 година. В такава обстановка е и фамилията на Цветанка Пенева. Най-много средства от фамилния бюджет отиват за храна:

" По принцип купуваме главните неща, като гледаме и промоциите, няма какво да си кривим душата. Лишаваме се от екскурзии и такива неща по-рядко си ги разрешаваме. "

При фамилията на Костадин обстановката не е по-различна:

" Горе долу една заплата отива за храна на четири индивида на месец. "

Според икономисти високата претовареност на хората и увеличението на пенсиите от юли ще се помогне, с цел да се свие делът, който ние даваме за храна до 29%.

Адриан Николов, икономист в ИПИ: " През 2022 година още веднъж имаше едно много внезапно разбъркване посока на покупки и горива, които за жалост бяха с по-висок ритъм на инфлация от междинната, което още веднъж докара до леко покачване.Ние към този момент към края на 2023 година виждаме едно трайно изчистване на този резултат, като още веднъж храната е под 30 % от домакинските разноски. "

Докато в България даваме парите си за храна, а собствеността на жилищата е висок дял, в Америка и Западна Европа не престават да влагат най-вече в жилища.

Адриан Николов, икономист в ИПИ: " В Съединени американски щати имат много сходна конструкция, като и там наемането изключително в огромните градове е доста по-сериозно употребен модел в сравнение с в нас, което диктува доста другата конструкция. "

Наемателите на Люся Карова в Америка са в сходна обстановка и всеки месец отделят към 1300 $. Според нея обаче, наемите във всеки щат са разнообразни:

" В нашия щат някой дават даже по 2000 $ наем, имаме другари, които са в Флорида, а цените са извънредно високи и дават сред 2000 и 2700 $ на месец,за да претърпяват. Ето нашите наематели не се занимават с косене на тревата, те не се занимават с почистване на сняг, когато има стихии и т.е. това всичко е наша отговорност. "

Според нея, точно неналичието на отговорност за семейството и високите лихви са аргументите да избират да живеят чартърен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР