Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като

...
Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като
Коментари Харесай

Румен Радев пред Волфганг Соботка: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Приемането на България в Шенген е народен приоритет и като виновна и надеждна държава-член на Европейския съюз (ЕС) страната ни поставя огромни старания за защитата на външните европейски граници. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на публично посещаване у нас.

Българският държавен глава уточни, че България е вложила доста запаси от националния си бюджет за преодоляването на миграционния напън и е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенгенското пространство още през 2011 година По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже позитивен резултат освен за жителите на страната ни, само че и за бизнеса, в това число за огромния брой австрийски компании, които развиват активност у нас.

" Необходими са и взаимни старания за битка с финансовите мрежи и центрове, ситуирани в редица европейски страни, които обезпечават освен незаконната миграция, само че и зареждат корупцията ", съобщи още Румен Радев, като срещна Волфганг Соботка с предлагания от България план за оперативна група с присъединяване на всички страни от Европейски Съюз, които да координират дейностите си за прекратяване на финансовите средства за трафик на хора.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единомислещи, че за опазването на външните граници на Европейски Съюз е нужна по-активна взаимност на европейско равнище и общи старания на всички страни членки.

Президентът изрази благодарност за поддръжката на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница.

Волфганг Соботка изрази паниката на австрийското общество от засиления незаконен трафик на хора към Европейски Съюз, който повдига въпроси от позиция на сигурността. Той акцентира и че Австрия високо цени напъните на България за защитата на външните граници на Европейски Съюз, което е обща задача на всички страни членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като изискване за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

По време на диалога Румен Радев и Волфганг Соботка означиха положителните стопански връзки сред България и Австрия, която е вторият по величина действителен вложител в българската стопанска система. Двамата разискаха и европейската интеграция на Западните Балкани.
 Председателят на Националния съвет на Австрия инспектира българо-турската граница
Председателят на Националния съвет на Австрия инспектира българо-турската граница

Австрия цени напъните, които страната ни поставя за опазването на външната граница на Европейски Съюз

Очакваме до края на годината да приключат сполучливо триалозите, свързани с пакта по миграция и леговище, и Австрия да смъкна ветото за приемане на България в Шенген, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след срещата си с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

Гостът е на еднодневно публично посещаване в България по покана на българския си сътрудник. Той беседва с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и с представители на парламентарните групи.

Позицията на Австрия за приемане на България в Шенген не е обвързвана с осъществяване от страната ни на критериите за участие , акцентира Росен Желязков.

Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще усъвършенства шенгенския режим, ще разреши съсредоточаването на повече запаси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в това число и въпросите с реадмисията и даването на леговище, сподели пред медиите ръководителят на българския парламент. Той изрази вяра българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество. Очакваме по време на Испанското председателство още в края на тази година да приключат сполучливо триалозите, свързани с пакта по миграция и леговище, тъй че упованията на Австрия да бъдат задоволени и България да се възползва от свалянето на австрийското несъгласие, съобщи Росен Желязков.

Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка уточни, че пред Европа стоят тежки проблеми, които страните могат да решат единствено дружно и един от тях е миграцията. Не разбирайте ветото за Шенген като несъгласие за България, обърна се той към българските депутати. Много мъчно се взехме решение на това несъгласие, добави Соботка. Ние виждаме напъните, които полагате за сигурността на европейските жители, само че целият Европейски Съюз би трябвало да разбере, че политиката за бежанците би трябвало да дава опция те да се интегрират , акцентира ръководителят на Националния съвет на Австрия. Той прикани българските парламентаристи да вземат участие в изработването на една рационална миграционна политика на Европейски Съюз.
 С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген Обновена
С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген

Страната ни предотвратила 160 000 опита за нелегално прекосяване на бежанци

Ясно е, че от 2015 година шенгенското пространство не действа по метода, по който би трябвало, същото се отнася и за Дъблинското съглашение, сподели след срещата в изказване пред медиите ръководителят на Националния съвет на Австрия. Той означи, че сега са въведени гранични контроли на доста места в Европа.

" Именно затова ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което желая категорично да подчертая, че не е обвързвано с България. България извършва своите отговорности във връзка с критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз персонално имах опцията да се убедя през днешния ден в това на българо-турската граница ", съобщи Волфганг Соботка.

България за нас е доста значима, моето посещаване е знак за уважението, което изпитваме към страната ви, означи на срещата ръководителят на Националния съвет на Австрия. Той увери, че против България няма отрицателно отношение в Австрия . През последните години икономическите връзки сред нас се ускориха, ние доста ценим българския пазар, а също и внасяме от България, сподели ръководителят на Националния съвет на Австрия.

Посещението на Волфганг Соботка в България е знаково, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той означи, че от далечната 2007 година у нас не е идвал ръководител на австрийския Национален съвет. Тази аудиенция е в извънредно значим миг в частност за България, миг, в който взаимоотношенията сред обособените страни, съблюдаването на всички правила на интернационалното право, са сложени на тестване и връзките сред сътрудници са извънредно значими, акцентира Росен Желязков.

По думите на ръководителя на Народното събрание връзките сред двете страни се развиват добре и динамично. България и Австрия нямат нерешени въпроси между тях , означи Росен Желязков и добави, че споделят едни и същи визии във връзка с общата европейската външна политика и политиката за сигурност.
 Румъния ще съди Австрия поради ветото за Шенген
Румъния ще съди Австрия поради ветото за Шенген

Букурещ желае обезщетение за загуби до 2% от Брутният вътрешен продукт

На срещата беше наранена и тематиката за разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани. Ние подчертахме, че във връзка с Скопие не слагаме условия, само че сме безапелационни, че началото на преговорния развой може да стартира единствено тогава, когато Народното събрание в Република Северна Македония гласоподава за смяната на конституцията и за включването на българската националност в нея, съобщи Росен Желязков.

Преди началото на диалозите в Народното събрание Волфганг Соботка сервира венец пред Паметника на Незнайния боец в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР