Причината е, че са използвани цитати от Корана, според които

...
Причината е, че са използвани цитати от Корана, според които
Коментари Харесай

Спор за урок за исляма в учебник за VI клас

Причината е, че са употребявани цитати от Корана, съгласно които дамата стои по-долу от мъжа, който може да я бие . Като противоречиви бяха избрани и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото състояние на жените”, разяснява доцент Александър Николов, един от съавторите на учебника, пред bTV.

"Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът за джихада е неразбираем за децата. Но по този начин ученикът може да стигне до мнението, че точно джихадът е неразбираемо дефиниран, а не е обвързван съответно с рязане на глави ", аргументира се и различен историк, проф. Христо Матанов.

Според историците учебникът не е четиво за независима подготовка, а има и за учители. Може в час да се разяснява, че не всички трудове се възприемат безусловно.

Зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн обаче съобщи, че тези текстове основават проблем у деца мюсюлмани.

"Мюсюлманчетата не желаят да влизат в часовете по история, когато се преглеждат тези уроци. После приятелите им стартират да странят от тях, стартират безвкусни смешки, че са джихадисти, терористи”, означи зам.-главният мюфтия.

Той е безапелационен, че и цитатът за дамите би трябвало да бъде прецизиран.

"Няма по какъв начин този откъс да не разбуни духовете. Той е прекомерно преднамерен сега. Интерпретацията поражда спорове ", сподели Мюмюн.

От мюфтийството са алармирали министерството на образованието, че тези текстове не могат да дадат действителна визия за религията, изкарани са отвън подтекста и не са действителни по този метод.

"Полигамията е позволена в исляма и това е общоизвестен факт. Ние не можем да цензурираме Корана. Това е съпоставяне с християнския текст, където написа същото, само че не толкоз сурово. Отново става въпрос за фамилните полезности. Ислямът не е нещо хомогенно, има доста негови разновидности. Например, в Турция няма такива бракове с 4-5 дами. Текстове, сложени по този метод, не могат да дадат ясна визия за религията. Много мъчно може да се изясни в късото време, което е обещано. Тези неща не са действителни ", разяснява Мюмюн.

Той уточни, че когато се приготвят тези уроци, би трябвало да има консултация с мюфтийството.

"Не би трябвало материалът да се отделя от историческия подтекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия метод да се усещат неудобно по време на урока за инквизицията, например”, посочи историкът Матанов.

" Ако не се интерпретират тези неща в учебно заведение, къде да се интерпретират? В интернет? По какъв начин”, попита доцент Николов.

Той уточни, че задачата им е била да сравнят новозаветният текст, който е сходен по наличие (относно ситуацията на дамите – б.ред.), и текстовете в Корана.

"Да се види, че съгласно тях, дамата е стояла по-ниско от мъжа (с обяснението –това важи за друга ера, б.ред.), другояче по какъв начин ще си разбираем придвижването на феминистките ", даде образец Николов.

Мюмюн обаче бе безапелационен, че този текст дава опция за доста отрицателни тълкования, а децата на тази възраст нямат опция да преценяват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР