При заболявания на щитовидната жлеза трябва да се спазва определен

...
При заболявания на щитовидната жлеза трябва да се спазва определен
Коментари Харесай

Хранене при проблеми с щитовидната жлеза

При болести на щитовидната жлеза би трябвало да се съблюдава избран режим на хранене. Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция, която създава три хормона – тироксин, трийодтиронин и калцитонин.

Първите два хормона управляват обмяната на веществата в организма, а също по този начин и процесите на напредък и развиване на тъканите и органите. Хормонът калцитонин дава отговор за обмяната на калций в организма и контролира костната маса.

Както несъразмерната, по този начин и незадоволителната хормонална интензивност на щитовидната жлеза става причина за разнообразни болести. Нивото на хормони директно е обвързвано със положението на тъканите на щитовидната жлеза.

Прекомерната хормонална интензивност се назовава хипертиреоза или тиреотоксикоза. Недостигът на хормони на щитовидната жлеза се назовава хипотиреоза.

 Хранене при проблеми с щитовидната жлеза

Основни признаци на тиреотоксикозата са сърцетуптене, изпотяване, трептене, неспокойствие, бодърствуване, настъпателност, отмалялост, понижаване на либидото, нарушавания на менструалния цикъл.

Симптоми на хипотиреозата са намаляването на паметта, прекалено сухата кожа, проблеми с менструалния цикъл, трошливост на ноктите и косата, нарушавания на сърдечния темп, отоци на лицето и крайниците, бодърствуване, меланхолия, запек, напълняване.

Правилното хранене не допуска строги диети, а плавна подмяна на едни артикули с други. Трябва да се понижат сладките артикули, газираното, алкохолът, цигарите, консервите, солта, подправките, кафето, сладоледа и оцета.

Месото се заменя най-малко два пъти седмично с риба. Набляга се на суровите плодове и зеленчуци. Разрешени са морските блага, морската риба и разнообразни типове плодове и зеленчуци.

Това са сушените сини сливи, ябълките, вишните, краставиците, картофите, аленото цвекло, морковите, зелето, патладжаните, чесънът, ряпата, зелената салата, доматите, лукът.

При заболяване на щитовидната жлеза не би трябвало да се яде без човек да е гладен. Храната би трябвало да се предъвква добре. Не се предлага яденето на прекомерно топла или прекомерно студена храна.

Не се предлагат артикули от рафинирана захар – бонбони, мармалад, сладкиши, сокове с добавена захар, торти. Също по този начин не се предлагат солени артикули, бял ориз, маргарин, мазно свинско месо и пушено месо, кренвирши и колбас.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР