При третия вот на италианския парламент отново не бе избран

...
При третия вот на италианския парламент отново не бе избран
Коментари Харесай

Трети неуспешен опит на италианския парламент да избере президент

При третия избор на италианския парламент още веднъж не бе определен държавен глава. Ситуацията в политически проект за предложение на обща фигура за президент на страната остава напрегната и неразбираема. Четвъртия избор е на следващия ден и за избор на президент е необходим 50% плюс един или 505 гласа от 1009 гласоподаватели. 

Превес за следващ път имат  белите бюлетини – 412 от 978 дали своят вот. Като политически сигнал са 125 гласа за сегашния президент Серджо Матарела, 115 за Гуидо Крозето  от опозиционната партия  „ Братя на Италия ” и 61 за магистрата Паоло Мадалена.

Не се състоя срещата сред представителите на съдружното болшинството за намиране на общ претендент за президент. Като евентуален подобен остава министър председателят Марио Драги. Политици и наблюдаващи обясниха, че не е уместно да бъде определен за президент. В тази посока водачът на „ Пет звезди ” Джузепе Конте сподели, че Драги би трябвало да остане министър председател.

За идващия избор се спряга с изключение на неговото име и това на Пиер Фердинандо Казини – народен представител и сенатор от 38 следващи години, с богат политически опит, член на партията „ Центристи за Европа ”. Днес с 52 гласа той подхожда на левите и десни политически сили. Спасителен вид е да бъде избран отново Серджо Матарела.

Ситуацията е в непрестанно развиване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР