Къде са всички останали възрастни жени?“ Бях на 55 години

...
Къде са всички останали възрастни жени?“ Бях на 55 години
Коментари Харесай

Стереотипите, които жените над 50 трябва да разбият

„ Къде са всички останали възрастни дами? “ Бях на 55 години и този въпрос изникваше в главата ми всякога, когато излизах да карам сърф. Виждала съм доста мъже на моята възраст — че и по-възрастни, само че доста малко дами.

Потърсих тези неуловими, рисковано настроени по-възрастни дами за последната си книга Tough Broad, From Boogie Boarding to Wing Walking, How Outdoor Adventure Improves Our Lifes as We Age. Придружавах 80-годишен водолаз в Тихия океан. Разходих се в крайградски парк с 93-годишен екскурзиант. Наблюдавах птици и карах каяк ", написа Каролин Пол за.

Тя се потопвява надълбоко в тематиката за стареенето и споделя от персонален опит, че приключенията на открито са най-хубавото нещо, което ние, дамите, можем да създадем, с цел да си подсигуряваме, че ще живеем по-щастливи, по-здрави и по-пълноценни, когато остареем.

Ето няколко значими неща, които е научила по време на писането на книгата си - които по-късно и Криси Патрашкова разяснява в " На кафе " по NOVA.

Редакцията на Edna.bg ги споделя от името на авторката, запазвайки персоналните й мисли и текстове без интервенция.

 коса възраст години Thinkstock
Нагласата е значима за положителното остаряване
Посланията към остаряването на дамите за жалост са доста токсични. Казват ни, че сме в бърз крах и доста дами се усещат невидими. И въпреки всичко проучванията демонстрират, че методът, по който гледаме на личното си стареене, демонстрира в действителност дали и какъв брой добре стареем. Така че, в случай че имате отрицателна визия за стареенето, имате статистически по-висок късмет за сърдечно заболяване или когнитивен спад, както и по-рано в живота.

Вълнуващата част е, че противоположното също е правилно: в случай че мислите за остаряването като за време на проучване и освежаване, ще бъдете по-щастливи, по-здрави и ще живеете седем години по-дълго. Има доста просвета зад това. Например, изследване от 2022 година на 14 000 души над 50 години открива, че тези, които са най-позитивно настроени към стареенето, имат 43 % по-нисък риск от гибел по каквато и да е причина през идващите четири години, в сравнение с тези, които са минимум позитивно настроени към стареенето.

Но тези изследвания не ни споделят по какъв начин да придобием този позитивен метод на мислене, изключително в лицето на такива отрицателни послания за нашето пътешестване до стареене. Въпреки това имах възприятието, че имам отговора: премеждие навън.
  Приключението навън може да промени метода ни на мислене във връзка с остаряването
Скочих в океана с Wave Chasers, група дами на 60, 70 и 80 и повече години (едната е на 99 години!), които карат буги ръб дружно в Сан Диего. Исках да схвана за какво са избрали да се занимават с този спорт и какво печелят от това.

Лорейн Вот ми сподели, че буги бордингът е трансформирал живота й. Това, което тя споделя, е, че никой от Wave Chasers не прави това, което се чака от дамите в групата на тяхната възраст. Те сигурно не се виждат като нежни или скучни.

Това ме накара да осъзная, че в случай че излезеш на открито и избереш активност, която те кара да се чувстваш вдъхновен, да изследваш и да изпитваш чувството за физическа жизнеспособност, това ще промени напълно визията ти за пътя към стареенето.
 10 неща, които би трябвало да създадем на 30, с цел да не съжаляваме на 50  10 неща, които би трябвало да създадем на 30, с цел да не съжаляваме на 50  10 неща, които би трябвало да създадем на 30, с цел да не съжаляваме на 50  10 неща, които би трябвало да създадем на 30, с цел да не съжаляваме на 50 Природата е лечебна
Излизането на открито е сериозно за нас от биологична позиция - и има толкоз доста просвета, която да го потвърди. Проучванията демонстрират, че дърветата отделят химикали, наречени фитонциди, които са в действителност потребни за нашата имунна система, до момента в който е потвърдено, че песента на птиците успокоява мозъците ни.

(Природата в действителност е положително лекарство. Науката може да изясни за какво.)

Учените също по този начин са посочили, че се оправяме доста по-добре при когнитивни проби и проби за памет след разходка на открито. Това е по този начин, тъй като нашият мозък обработва външна информация по метод, който не е доста натоварващ, както може да бъде, когато сме на място, изпълнено с груби шумове и ъглови модели.

Общата прогноза от всички тези изследвания е, че 15 до 45 минути в природата имат значение. Пет часа месечно също могат да ви оказват помощ да поддържате това прочувствено и физическо възобновяване. Но в последна сметка: колкото повече, толкова по-добре – и колкото по-отдалечено и диво е пространството, толкоз по-здравословно е за вас.

 коса възраст години Thinkstock
Благоговението е значимо за нас на биологично равнище
Благоговението е възприятието, което изпитваш в наличието на нещо по-голямо от теб, нещо мистериозно. Това е възприятието на знамение. И то е по-важно за здравословния метод на живот, в сравнение с си мислите. Учените назовават благоговението „ бутон за нулиране “ за мозъка, тъй като то разклаща нашите невронни модели по метод, който ни прави по-отворени към нови хрумвания. Освен това ни кара да мислим по-креативно.
Всъщност можем да научим нови неща, до момента в който остаряваме
Културата упорства, че ние не можем да се учим, до момента в който остаряваме. Хората нормално споделят: „ Твърде остарял съм, с цел да го направя. “ Но мозъкът има това, което учените назовават „ гъвкавост “, даже когато остаряваме. Ние построяваме нови мозъчни кафези от самото начало. Това е, което постоянно прави по-възрастния мозък по-иновативен, е, че намира по-креативни способи да заобиколи личните си проблематични области. Научаването на нещо ново е освен допустимо, само че и значимо, с цел да го поддържаме здрав и деен.

А какво мисли Кристина Патрашкова по тематиката - вижте във видеото от " На кафе " горе
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР