При гласуването отсъстваше финансовия екип на ГЕРБ © Анелия Николова

...
При гласуването отсъстваше финансовия екип на ГЕРБ © Анелия Николова
Коментари Харесай

По-ниското ДДС за ресторантьорите върви към приемане

При гласуването отсъстваше финансовия екип на ГЕРБ

© Анелия Николова Парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди на първо четене импортираните от ГЕРБ и " Обединените патриоти " промени в Закона за налог добавена стойност, които плануват понижаване на ставките за заведенията за хранене и за книгите от 20% на 9%. " За " плана с изключение на депутатите от болшинството гласоподаваха и сътрудниците им от Движение за права и свободи против обещанието при второто четене на поправките от ГЕРБ да поддържат предлагането на придвижването за понижаване на Данък добавена стойност за храни и фармацевтични артикули за деца също от 20% на 9%, в случай че то бъде конкретизирано. Останалите пет законопроекта - на Вътрешна македонска революционна организация и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на Българска социалистическа партия - за по-нисък Данък добавена стойност за храни и медикаменти, на " Воля " - за фитнес центровете и спортните зали, както и предлагането на Движение за права и свободи, бяха отхвърлени.

Обсъждането на по-ниската данъчна ставка за рестораньорите в бюджетната комисия стана в отсъствието на нейния ръководител Менда Стоянова (ГЕРБ), която е твърдо срещу намаляването на ДДС-то за този отрасъл, както и на фона на негативното и мощно сериозно мнение на Министерството на финансите, чийто министър Владислав Горанов също не утвърждава наложената от премиера Бойко Борисов мярка. Въпреки настояването на опозицията от Българска социалистическа партия за чуване на представителя на финансовото министерство - зам.-министър Росица Велкова, която участва на съвещанието, думата не й беше дадена от председателстващата Евгения Ангелова от ГЕРБ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Министерството на финансите: Данък добавена стойност за останалите ще би трябвало да е 24%

Понижаването на Данък добавена стойност ще докара до нужда от спор за изцяло преразглеждане на настоящата данъчна система и за увеличение на ставките на директните налози, с цел да се компенсира понижението на приходите от косвения налог. Това се показва в мнение на Министерството на финансите, изпратено до бюджетна комисия във връзка импортираните претенции за смяна в Закона за Данък добавена стойност и диференциране на ставките за избрани артикули и услуги - от заведения през фитнес зали до детски храни и медикаменти.

По калкулации на ведомството, в случай че бъдат признати всички оферти на депутатите за понижение на налога, това ще коства на бюджета 1.764 милиарда лева на годишна база. Най-голяма е евентуалната загуба на доходи, в случай че се одобри предлагането на Българска социалистическа партия за 9% ставка върху доставки на храни и медикаменти - над 1.5 милиарда лева на година.
От ведомството показват, че с цел да се компенсира тази загуба, общоприетата ставка по Данък добавена стойност ще би трябвало да се усили до 24% (при 20% в момента) или корпоративният налог ще би трябвало да стане 17-18% (в момента 10).
От ведомството на Владислав Горанов показват и рисковете, които биха зародили при въвеждане на нови диференцирани ставки по Данък добавена стойност (в момента има 9% единствено за туристически нощувки и настанявания):

- По-трудно администриране на налога, което значи и повече администрация за бизнеса. " Диреференцираните ставки на Данък добавена стойност са причина за въвеждане на спомагателни отговорности за отчетност на задължените лица ", показват от ведомството.

- Увеличаване на риска от данъчни измами, защото ще се сътвори опция за погрешно обявление.

- Няма да се реализира намаляване на цените, само че ще се предизвика напрежение сред обособени сектори и браншове

Освен от Министерството на финансите, по време на съвещанието против смяната на Данък добавена стойност се оповестиха и от КНСБ, които припомниха на ръководещите, че в управническата си стратегия са поели ангажимент, че до края на мандата си няма да трансформират данъчните ставки.

ГЕРБ: Това е мярка за облекчение на ресторантьорския бизнес

Показателно за запасите, с които се приема наложеното от Борисов решение за намаляването на Данък добавена стойност даже в личната му партия беше и това, че общият законопроект на болшинството беше показан от депутата от ГЕРБ Тома Биков, който не е член на бюджетната комисия. Той съобщи, че препоръчаното по-ниско Данък добавена стойност за заведенията не е обществена мярка, а цели да облекчи този бизнес, който поради изключителното състояние беше затворен. Биков посочи и, че против това данъчно облекчение от сектора ще би трябвало да усилят минималния застрахователен приход на чиновниците си. А по отношение на предлагането за понижаване на данъчната ставка и за книгоиздаването депутатът уточни, че за ръководещите това е приоритет и по думите му не е изключено мярката да стане непрекъсната. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов уточни, че до момента е имало " неправда " във връзка с хотелските услуги и местата за настаняване, които заплащат по-ниска ставка, и заведенията на хранене в тях. " Всеки, който употребява хотелски услуги, се и храни ", сподели Симеонов. Той стартира изявлението си като заявява спор на ползи, тъй като е притежател на заведение за хранене.

Българска социалистическа партия: За заведения за хранене може, за храни и медикаменти - не

При представянето на предложенията на Българска социалистическа партия за понижаване на Данък добавена стойност за храните и медикаментите от 20% на 9% депутатът от левицата Румен Гечев съобщи, че в случай че те се одобряват, това би коствало на бюджета 1.116 милиарда лева, само че по думите му ще има резултат в няколко посоки. " Ще се понижат бюджетните разноски за медикаменти и тези пари ще останат в НЗОК и семействата. Намаляването на Данък добавена стойност за храните пък ще усили продажбите ", сподели Гечев. Като добави и, че съгласно изчисленията на социалистите по-ниските ставки ще доведат до стесняване на сивия бранш като резултатът от това ще бъде в размер на 450 млн.лв.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР