Президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия

...
Президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия
Коментари Харесай

Десислава Танева при президента: Към момента са регистрирани 57 огнища на АЧС

Президентът Румен Радев съобщи, че е извънредно значимо в сегашния миг страната да показва своята отговорност и дарба да се оправи с Африканската чума по свинете, тъй като тя визира освен животновъдния отрасъл, само че и всички българи, изключително хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат.

Радев сподели това при започване на инициираната от него среща през днешния ден с представители на институциите, които са ангажирани с дейности за преодоляване на рецесията с разпространяването на заболяването. Президентът благодари на присъстващите за готовността да обсъдят рецесията по отношение на Африканската чума по свинете. Той разяснява, че тази рецесия "е единствено част от общата спешна обстановка в страната, обвързвана и с пробива в Националната организация за приходите, засегнал 5 млн. български жители, и с неизгодните в правно и финансово отношение контракти за F-16, засягащи в вероятност всички българи, и с набиращите сила митинги за избор на нов основен прокурор, и, несъмнено, доста други тематики ". Но всички знаем, че в България недоволните постоянно са доста повече от протестиращите, разяснява президентът Радев.

Държавният глава чака повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят ограниченията за превъзмогване на финансовите, екологичните и обществените аспекти на рецесията. Радев изрази убеждението си, че оправянето с казуса може да бъде единствено с обединените старания на всички институции, на локалната власт, бизнеса, браншовите организации и сдружения, както и на всички жители, за които, по думите му, е необхоима и отворена и добре стимулирана осведомителна акция.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше измежду участниците в срещата, предложи земеделският министър да рапортува за ситуацията, а той след това да добави какви ограничения са взети от другите държавни структури, тъй като, по думите му, казусът

не е единствено в границите на отговорностите на БАБХ и на Министерство на земеделието и храните. Към решаването на тежката обстановка в действителност отношение има половината, в случай че не и по-голяма част от апарата на страната, добави Дончев.
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева сподели, за първи път в България се записва случай на АЧС през 2018 година в Тутраканци и след него се приема народен стратегически проект за деяние. Мерките, които ползва България, са според европейската тактика за битка с Африканската чума по свинете, призната през 2015 година в Европейски Съюз. Към днешна дата има регистрирани 26 огнища категория "домашна свиня ", 5 - в промишлени свинекомплекси, както и обособени 26 случая на дива свиня.

В срещата участваха също министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните Дамян Илиев.

"Няма допустима мярка във връзка с Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други дръжави, е тотално заличаване на всички свине, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма социална поддръжка и все още не е на дневен ред ", сподели пред публицисти след срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев уточни, че са срещнали президента с всичко, което е планувано да се случи пез идващите дни и седмици и то е срещало неговата поддръжка. По думите на вицепремиера президентът счита, че дейностите са верни. "Голямата заплаха тук е, че се всява съмнение във връзка с дейностите, които предпиремат българските ветеринарни ввласти. Когато някой обикаля и ви споделя "няма чума ", това е още един тласък хората, стопаните, кметоветте на обитаеми места да не ни спомагат ", разяснява Томислав Дончев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР