Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер

...
Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер
Коментари Харесай

Румен Радев ще се срещне с германския президент

Президентът Румен Радев ще беседва с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди срещата с Щайнмайер в двореца " Белвю " българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на немската столица.

Сред тематиките на диалога ще бъде поддръжката, която локалните управляващи оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, измежду които 9390 души са заети в областта на услугите (ИТ експерти, лекари), производството и хранително-вкусовата индустрия. България и провинция Берлин споделят общи цели за развиване на стопанската система, измежду които - осведомителни технологии, проучвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също по този начин ще се подпише в " Златната книга " на града.

При срещите на " четири очи " с Щайнмайер и Шолц в центъра на диалозите се чака да бъдат двустранните връзки сред България и Германия, задълбочаването на икономическото и капиталовото съдействие, тематики от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и подсилване на сигурността на Европа в подтекста на войната в Украйна и европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Президентът Радев беше на публично посещаване в Германия на 6 февруари 2017 година по покана на тогавашния немски държавен глава Йоахим Гаук. Това бе първото негово двустранно посещаване след встъпването му в служба на 22 януари 2017 година и знак за изключителното значение на връзките сред двете страни.

По покана на Румен Радев Франк-Валтер Щайнмайер дойде у нас на публична двудневна аудиенция на 4 и 5 април 2019 година Тогава държавните глави си сложиха за цел стокообменът сред двете страни да доближи 10 милиарда евро. Цел, която към този момент е съвсем реализирана с 9,8 милиарда евро оборот през предходната година, сподели нощес президентът на среща със сънародници в Берлин, изразявайки убеденост, че тази година тя ще бъде надмината.

Настоящото публично посещаване на президента Румен Радев в началото бе планувано за 26 и 27 март 2020 година, само че беше отсрочено по взаимно единодушие поради обстановката, провокирана от пандемията от КОВИД-19.

България открива дипломатически връзки с Германия на 8 юли 1879 година. Понастоящем юридическа основа на обичайно положителните връзки сред България и Германия е подписаният на 9 октомври 1991 година в София контракт сред Република България и Федерална република Германия за приятелско съдействие и партньорство в Европа - първият междудържавен контракт на България от нов вид след измененията от 10 ноември 1989 година

По-късно през днешния ден е плануван Германо-български бизнес конгрес, проведен от Германската индустриално-търговска камара.

Форумът ще събере представители на най-големите работодателски организации в Германия и в България, представители на управлението на най-голямата икономическа зона на Балканите " Тракия ", водещи учени и представители на промишлеността в България, които работят по внедряването на водорода, като различен източник на гориво.

Германия е водещ външнотърговски сътрудник на България. България поддържа обичайно положителни стопански връзки с Германия както на федерално равнище, по този начин и с обособените провинции. Активното съдействие се реализира в области като търговия, индустрия, вложения, дребни и междинни предприятия, туризъм.

Около 5000 немски компании развиват бизнес в България, като към 30 % от 100-те най-големи вложители в страната ни са немски или с немско присъединяване.

Визитата на президента Радев ще завърши на следващия ден, 17 май, в Хамбург - втория по величина град на Германия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР