Свикнахме на избори, България сякаш вече е световен шампион по

...
Свикнахме на избори, България сякаш вече е световен шампион по
Коментари Харесай

Анализатори: Големият въпрос е дали до урните ще отидат примирените или ядосаните гласоподаватели

Свикнахме на избори, България като че ли към този момент е международен първенец по избори за доста къс период. Това са шестите ни избори и пети подред предварителни такива в границите на единствено три години. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ политологът Иво Инджов.

По думите му по този начин се нареждаме до Израел, които също имат шест предварителни парламентарни избора, само че в границите на към четири години.
При този засилен избирателен цикъл няма по какъв начин да има огромен възторг, не може да се чака висока изборна интензивност, съгласно мен тя може да падне даже под 2,5 млн. души, които да отидат до урните. Уморени са гласоподавателите, само че са изтощени и политиците, едва ли имат и толкоз запас за присъединяване в акциите.
Иво Инджов, политилог

„ Въпреки това към този момент се приказва интензивно за нови избори на есен, тъй като конфигурацията на силите ще бъде такава, че може да се стигне до неспособност за сформиране на държавно управление предвид на алените линии, които към този момент са сложени. От друга страна не би трябвало да отхвърляме изборите, те са главен инструмент на демокрацията “, разяснява още Иво Инджов.

Той изясни, че има упования за мощни политически нападки и черен пиар, само че в това време няма да има първокласен разговор и конфликт на хрумвания.

 Социологът Кольо Колев уточни, че националните тематики в акцията отсъстват, както и европейските.
В общественото пространство се размятат общи приказки за евроатлантизъм, само че без да се дискутира главният въпрос, който се слага на тези евроизбори – каква Европа желаеме? Има от ден на ден разнообразни визии за това накъде би трябвало да върви Европа, само че несъмнено това отсъства в България. Отсъства и концепцията защо политиците ни желаят властта.
Кольо Колев, социолог

По думите на Кольо Колев все по-вилно се чуват думи, че изборите и резултатите от тях са предначертани и по този начин у хората се внася чувството, че няма смисъл да се върви на избори. „ Големият въпрос е дали през урните ще отидат примирените гласоподаватели – тогава ще имаме доста ниска изборна интензивност. Ако отидат обаче ядосаните – това може да обърне целия избирателен резултат “, сподели още Колев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР