Служебният министър на икономиката Петко Николов е анулирал назначенията на

...
Служебният министър на икономиката Петко Николов е анулирал назначенията на
Коментари Харесай

Без обяснения: Министърът на икономиката отмени назначенията на 13 търговски аташета

Служебният министър на стопанската система Петко Николов е анулирал назначенията на 13 нови търговски аташета, определени след конкурс по време на предходното държавно управление. Експертите, минали продължителна и тежка процедура на изпити и отбрана на концепции, са били пред тръгване в комерсиалните служби зад граница. На 7 май обаче са били известени по телефона, че трудовите им контракти и заповедите за командировка са анулирани.

До момента никой от министерството не е дал пояснение на засегнатите, не са им връчени и писмени уведомления за прекратените контракти. На уеб страницата на МИИ не е оповестена новата заповед на министъра, още по-малко - прессъобщение.

" Сега " още на 8 май зададе въпроси към министър Николов какви са аргументите за анулираните назначения и дали счита да насрочи нов конкурс, само че до този миг не сме получили отговор.

Става въпрос за шумно оповестения още през септември м.г. обществен конкурс за търговски представители в над 20 страни с нови критерии и опция за първи път наши сънародници в чужбина да се кандидатират за страната, в която живеят. Тогавашният министър на стопанската система Богдан Богданов разгласи, че отстранява условието за представители на страната в службите за търговско-икономически въпроси да се позволяват единствено хора, които най-малко две години са били държавни чиновници. " Искаме да спрат политическите назначения и на тези позиции да се назначават единствено специалисти ", изясни министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Интересът към работа в службите за търговско-икономически въпроси в посолствата на България зад граница е огромен - заявки подават близо 200 претендента. Участници в състезанието, описват, че той е минал на няколко стадия - след предварителна селекция, всеки претендент е трябвало да показа идея, оценена от професори от Икономическия инстут на Българска академия на науките, също така е имало изпит по два непознати езика, извършен от преподаватели от Софийския университет. Проведени са и проби за компютърна просветеност, както и събеседване със специфична комисия от академични преподаватели, посланици и представители на бизнеса.

Такава комплицирана процедура, с толкоз доста ангажирани хора за провеждането й, мъчно може да се показа като опорочена, в случай че това е възможният претекст за анулираните назначения.

Икономическото министерство разгласи в края на март резултатите - утвърдени са 13 души за следните дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирство, гр. Дубай; Съединени американски щати - гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

В началото на април утвърдените търговски аташета организират обща среща с управлението на министерството, разискват дилемите, утвърждават се заповедите за командироване и трудовите им контракти. Министерството на външните работи дефинира и съответните дипломатически рангове на 13-те търговски представители и стартира процедура за изваждане на дипломатически паспорти. Назначенията на аташетата са за началото на юни.

Изненадващият отвод на служебния министър Николов да командирова избраниците ги слага в извънредно неприятно състояние. Някои от претендентите са напуснали миналата си работа, а на някои от тях и съпругите им. Немалки разноски на претенденти от чужбина, които са пътували по няколко пъти до страната ни, с цел да вземат участие в другите стадии на състезанието, отиват напразно. Да не приказваме за напрежението и на вятъра положения труд в тежкия конкурс. Самото министерство на стопанската система също е направило значително разноски да го провежда.

Разочаровани от развиването на нещата и от неналичието на всякаква връзка с икономическия министър, отстранените търговски аташета ще желаят среща със служебния министър председател Димитър Главчев. Според адвокати те имат цялостно съображение да търсят правата си в съда.

Мила Кисьова, " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР