Президентът Румен Радев обвини Украйна, че настоява да води войната,

...
Президентът Румен Радев обвини Украйна, че настоява да води войната,
Коментари Харесай

Радев обвини Украйна, че настоява да води войната, която Русия започна

Президентът Румен Радев упрекна Украйна, че " упорства " да води войната, която Русия стартира против нея. Това сподели той в петък пред публицисти.

" Украйна упорства да продължи да води тази война, само че сметката се заплаща от цяла Европа ", сподели президентът.

Това е нова теза на президента във връзка войната. Досега Радев призоваваше България да следва позиция на " неутралитет ".

Руската войска стартира непредизвикана инвазия в Украйна в края на февруари 2022 година Оттогава Радев пази позиции, близки до тези на Кремъл. Той постоянно употребява думата " спор " вместо " война ", афишира се срещу изпращането на оръжие, с което Киев да се пази. Той също по този начин е срещу икономическите наказания против Русия.

Радев приканва за договаряния сред Киев и Москва и спокойно решение на войната. Последно това се случи по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София при започване на месеца. Тогава Зеленски отбрани позицията на Киев, че войната няма спокойно решение. Едно от главните условия на Украйна за подписване на мир е цялостно евакуиране на съветските сили от всички окупирани украински територии, което Русия отхвърля да направи.

Европа и Запада пазят позицията, че Русия би трябвало да се изтегли от цялата територия на Украйна незабавно и без да слага условия за това.

" Нашите ръководещи се пробват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те покачват нашата сигурност, в противен случай. Този спор се задълбочава, жертвите стават повече ", сподели още Радев.

България, която е член на НАТО и Европейския съюз, два пъти изпрати военна помощ на Украйна. Първата пратка беше изпратена от назначеното от Радев служебно държавно управление, което беше задължено да направи това с решение на Народното събрание.

Съюзниците на Киев доставят страната с военна помощ от началото на войната. Те неведнъж са заявили, че тяхната цел е Украйна да може да се пази сама, без да бъдат въвлечени други страни, както и агресорът да бъде спрян, с цел да не нападна и други европейски страни.

Тази теза беше предпазена и от премиера. Той споделя, че поддръжката за Киев „ отдалечава заплахите, които биха могли да зародят, в случай че нещата не се развият добре за Украйна “.

В петък Радев сподели още, че е " извънредно време да стартира да се мисли трезво и обективно " за войната.

" За съжалението тъкмо в такива сериозни времена българските ръководещи нямат лично мислене, мнение и позиции. Трябваше ли огромните страни членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО сега е безусловно недопустимо, с цел да стартират най-накрая и нашите ръководещи да сменят позицията си ", добави Румен Радев.

България не е сменяла позицията си във връзка с приемането на Украйна в НАТО. Малко преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс Народното събрание, която поддържа присъединението към Алианса, само че след края на войната. Останалите членки на НАТО също отхвърлят това да се случи до момента в който войната е в дейна фаза.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР