Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за втори

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за втори
Коментари Харесай

Ще остане ли Петро Порошенко президент на Украйна?

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за втори мандат, няма да се яви в петък на стадион "Олимпийски " в Киев за диспути с артиста Володимир Зеленски преди балотажа сред двамата претенденти в неделя, осведомят източници на "Известия " в украинската столица.

Първият зам.-председател на Върховната рада (парламента) Ирина Герашченко удостоверява пред съветския вестник, че Порошенко няма да приказва на стадиона, а по малкия екран. Щабът на настоящия президент се пробва да показа Зеленски, който завоюва първия тур, като човек, който се опасява от директен разговор - само че и самият президент също не напира да дискутира, разясняват специалисти на "Известия ". Междувременно хора от партията "Блок на Петро Порошенко " към този момент позволяват, че той ще изгуби конкуренцията. Водачът на парламентарната група Артур Герасимов декларира пред всекидневника, че следователно управляващите без провокации ще предадат спокойно държавното управление на спечелилия.

Шоуменът Зеленски безапелационно изпреварва своя противник в рейтингите из цяла Украйна, отбелязва онлайн изданието "Ридус ". Медиите напомнят огласени през вчерашния ден данни от анкета на киевски социолози, съгласно които във втория тур Володимир Зеленски ще получи 72,2 на 100 от гласовете, а настоящият президент - 25,4 %. В публичното схващане Порошенко е индивидът, разпалил войната в сепаратистки Донбас, лишила живота на хиляди хора. Затова жителите на неконтролираните от Киев територии в източните Луганска и Донецка области гледат на Зеленски съвсем със благосклонност, написа "Ридус ".

Войната, проточила се пет години, изтощи Донбас - за мнозина тук е безразлично какви флагове ще се реят на следващия ден над административните здания, единствено и единствено да млъкне артилерията и постоянно да се заплащат заплати и пенсии. Но днешният украински режим е недопустим даже за аполитичните локални поданици, които си траят - прекомерно доста хора са убити от украинската войска, работила под командването на Порошенко. При все че Зеленски по никой метод не е проруски претендент, в съзнанието на мнозина поданици на Донбас той е претендент на мира, прибавя електронният вестник.

Още преди първия тур от украинските избори някой подмятна сензацията "Ще дават съветски паспорти на Донбас " и лавината от клюки стремглаво се понесе нататък. Интересът към изборите в Украйна на часа спадна. Какви ти избори! Къде са паспортите?! - споделя "Комсомолская истина ". Кремъл счита да дава съветско поданство по облекчена процедура на хората от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република в Източна Украйна. Това може да стане с декрет на президента Владимир Путин, потвърдиха източници, представени през вчерашния ден от медиите в Русия. "Слухът за паспортите поддържа морално Донбас в това проточило се безвремие, където няма нито мир, нито война ", продължава "Комсомолская истина " в предизборния си репортаж.

"Хората естествено са изтощени и меко казано, не доста удовлетворени ", изяснява донецкият политолог Андрей Бабицки. Според него обаче Киев на вятъра разчита недоволството им да се трансформира някак в любов към Украйна - сепаратистките територии към този момент към 80 на 100 са територии на Русия, останали са единствено дребни бюрократични и юридически формалности.

Може ли да оцелее нещастният брак на президента Порошенко с Украйна и по какъв начин ще стане това, разсъждава "Комерсант ".

"Първият сюжет е някаква злополука, форсмажорно събитие, което напълно да преобърне обстановката. Инцидент с Володимир Зеленски, който ще се изпари някъде, ще полудее, ще се откаже от изборите, ще съобщи, че в действителност се е снимал в нов сериал, ще избяга в чужбина при своя настойник, олигарха Игор Коломойски. Или, дошъл на стадион "Олимпийски ", ще се провикне: "Да живее Путин! "

Втори сюжет: невиждани фалшификации, след които ЦИК ще прояви смелостта да прогласи за президент Порошенко. Според последователите на тази версия победител ще е оня, който завоюва "битката за ЦИК ".

Дори обаче да си представим, че нелюбимият, само че умел Петро Порошенко открие метод и накара Украйна да остане с него още пет години, това не дава обещание нищо положително нито на него самия, нито на страната. Има много образци по какъв начин са приключвали сходни истории и в Украйна, и в други страни " - постоянно има "риск от обществена детонация ", предизвестява "Комерсант.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР