Президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в Близкия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в Близкия
Коментари Харесай

Няма да си тръгнем и да оставим вакуум. Байдън приключи обиколката си в Близкия изток 


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън завърши визитата си в Близкия изток, обещавайки да остане зает с решаването на проблемите в района и да помогне на страните там да се опълчват на стремежите за въздействие на Иран, Русия и Китай.

Иран беше измежду главните цели на рецензиите на Байдън преди да напусне Саудитска Арабия в събота с полет назад за Вашингтон.

“Позволете ми да кажа ясно, че Съединените щати ще останат интензивно зает сътрудник в Близкия изток “, сподели Байдън на срещата на Съвета за съдействие в Персийския залив в Джеда.

“Няма да си тръгнем и да оставим вакуум, който да бъде напълнен от Китай, Русия или Иран “, добави американският държавен глава.

Байдън сподели, че Съединените щати желаят да оказват помощ за усилване на отбраната на интернационалното мореплаване в Близкия изток, което беше коментирано като директна отпратка към Иран.

“Съединените щати няма да разрешат на непознати или районни сили да застрашат свободата на корабоплаването през Близкия изток “, сподели той.

И повтори, че Вашингтон няма да разреши на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие, сходно на изказванията, които направи в Израел при започване на първото си пътешестване в Близкия изток, откогато встъпи в служба.

Сунитско мюсюлманско болшинство в Саудитска Арабия е гневен противник на водения от шиити Иран, като и двете страни се борят за въздействие в района.

Сред водещите точки от дневния ред на Байдън по време на визитата му в Саудитска Арабия беше да потърси ангажимент от страна на Рияд и членовете на ОПЕК и ОПЕК+ за увеличение на добива в миг, когато нашествието на Русия в Украйна наруши доставките, увеличи цените и докара до световни опасения на нова енергийна рецесия.

Саудитска Арабия съобщи, че е подготвена да усили дневния си потенциал за произвеждане на нефт с милион барела, макар че водачите на страната споделиха, че това не значи безусловно повече действително произвеждане на нефт.

Обещанието за увеличение на потенциала пристигна на 16 юли от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман след срещите му с Байдън.

Принцът сподели, че Саудитска Арабия ще увеличи индустриалния си потенциал до 13 милиона барела дневно до 2027 година от 12 милиона в този момент и “след това кралството няма да има повече благоприятни условия да усилва производството “.

Байдън избягваше да показва другарски връзки с престолонаследника, който беше забъркан от американското разузнаване в бруталното ликвидиране през 2018 година на журналиста от “Вашингтон поуст ” Джамал Хашоги. Снимка на президента с принц Салман, на която двамата се поздравяват със свити юмруци, обаче беше публикувана по целия свят и предизвика голям брой рецензии против Байдън.

Саудитските управляващи отхвърлят обвиняванията, че престолонаследникът е забъркан в или е поръчал убийството на Хашоги.

В събота Байдън разгласи, че е споделил на принца, че “един американски президент да си мълчи по въпрос, обвързван с човешките права “. По думите на президента престолонаследникът “по създание сподели, че не е персонално виновен за това “.

“Аз демонстрирах, че мисля, че е “, добави Бакдън, който по време на предизборната си акция беше декларирал, че Саудитска Арабия би би трябвало да бъде превърнато в “парий “ на интернационалната сцена поради убийството на Хашоги. При визитата си в този момент той съобщи, че не съжалява за този коментар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР