През септември стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново,

...
През септември стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново,
Коментари Харесай

НСИ отчита поредно отслабване на стопанската конюнктура в България през септември



През септември стопанската обстановка в нашата страна се утежнява още веднъж, отстъпвайки за четвърти следващ месец от близо 10-годишния връх, доближат през май, като по-силно намаляване има в строителството и в областта на услугите при стабилизация в индустрията и при търговията на дребно, демонстрират резултати от последно изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата в нашата страна понижава през септември с 1,5 пункта по отношение на август, когато се намали с 2,9 пункта. Това съставлява намаляване на общата стопанска обстановка за четвърти следващ месец, откакто през май тя се усъвършенства до най-голям връх от края на 2008-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, резервира равнището си от август, когато обаче се намали с 1,9 пункта. Промишлените бизнесмени правят оценка сегашна индустриална интензивност като удобна. Според тях обаче има понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с намалени упования за активността на техните предприятия през идващите три месеца, демонстрират резултатите от последната анкета на Национален статистически институт.

Основните спънки, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени в индустрията, мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През септември 2018 година индикаторът " бизнес климат в строителството " се намалява с цели 5,4 пункта след спад с 3,8 пункта през юли, като това утежняване се дължи на изместване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия от " по-добро " към опазване на " същото " равнище. По-неблагоприятни са техните отзиви по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, както и упования им за идващите три месеца, регистрира Национален статистически институт.

И през този месец дефицитът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават най-сериозните проблеми за активността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в бранша не плануват смяна на тяхното ниво през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " остава през септември почти на равнището от август, когато обаче регистрира намаляване с 4,0 пункта, като оценките на търговците на дребно за размера на продажбите през идващите три месеца са удобни, до момента в който прогнозите им за идващите три месеца регистрират известно усъвършенстване.

Основната спънка, затрудняваща развиването на този бранш, остава конкуренцията в сектора, следвана от несигурната икономическа среда и от незадоволителното търсене.

По отношение на продажните цени в бранша, по-голяма част от търговците на дребно не чакат смяна през идващите три месеца.

В същото време съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " понижава през септември с 1,7 пункта след негово намаляване с 2,8 пункта през предходния месец основно заради изместване на оценката на мениджърите за актуалното бизнес положение на техните предприятия от " по-добра " към опазване на " същото " равнище. Същевременно техните отзиви по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги са по-резервирани, като утежняване регистрират и упованията им за идващите три месеца.

И тук конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда остават като съществени спънки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в областта на услугите, като се следи известно усилване на неподходящото въздействие на първия фактор, регистрира Национален статистически институт.

Относно продажните цени, упованията на мениджърите в бранша са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че макар новото намаляване на стопанската обстановка, изследването на Национален статистически институт за септември продължава да регистрира релативно устойчиво държание на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дълготрайно осреднено равнище.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР