През последното десетилетие автомобилната индустрия се промени драстично. Електрическите превозни

...
През последното десетилетие автомобилната индустрия се промени драстично. Електрическите превозни
Коментари Харесай

Ето как Лексус подготвя тоталната си доминация в близко бъдеще

През последното десетилетие автомобилната промишленост се промени фрапантно. Електрическите транспортни средства бяха необичайност на пътя и като цяло се разглеждаха като мода, която в последна сметка ще изчезне. 

Времената обаче се трансформираха и в този момент електрическите коли протягат ръка към трона, като някои от най-старите и почитани автомобилни производители оповестиха проекти за електрифициране на задачите си модели в близко бъдеще. Lexus е един от тези производители на коли.

Компанията-майка на Lexus – Toyota, подхожда внимателно към пазара на електрически коли. Въпреки че беше измежду пионерите в хибридната технология с Prius, Toyota не желаеше да създава напълно електрически коли, защото такива като Ford, Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen и други колоси се гмурнаха в него. 

Въпреки това Toyota не се е изкачила до върха на промишлеността инцидентно и зад кулисите поставя някои основи, с цел да подсигурява, че ще “издуха ” всички, когато най-сетне се причисли към пазара на електрически коли.

Toyota възнамерява да завладее всеки сегмент на електрическите автомобили – от най-евтините спортни електрически автомобили до първокласните електрически автомобили посредством подразделението Lexus.

Луксозните коли са идеални за електрификация, заради което Lexus се стреми да има напълно електрически коли във всички сегменти през идващите години. Прочетете нататък, до момента в който изследваме вълнуващото електрическо бъдеще, върху което работи Lexus.

5. Създава ли Lexus електрически състезателен автомобил и седан?

Lexus създава доста типове транспортни средства, само че се е потвърдил като един от най-хубавите производители, когато става въпрос за първокласни седани и спортни коли.

През последните три десетилетия Lexus господства на пазара на първокласни седани с помощта на известни модели като Lexus LS, Lexus IS и Lexus ES. Що се отнася до спортните коли, Lexus ни даде същински бисери (в положителния смисъл) като Lexus LC500 и Lexus RC, а кой може да не помни емблематичния суперавтомобил Lexus LFA с V10 мотор?

Въпреки че първите напълно електрически коли на Lexus – Lexus UX 300e и Lexus RZ – са SUV, марката знае, че би трябвало да направи електрически седан и състезателен автомобил, с цел да зарадва почитателите си.

За благополучие, автомобилният производител към този момент работи интензивно по основаването на тези коли и към този момент ни даде визия по какъв начин биха могли да наподобяват те, както ще забележим по-долу.

4. Концепция за електрифициран седан на Lexus

През последното десетилетие първокласните седани се оказаха отлична стартова площадка на пазара на електрически транспортни средства за доста автомобилни производители. 

Всичко стартира с Tesla през 2012 година, когато тя пусна на пазара първия си всеобщо създаван електромобил – Model S. Tesla Model S оферираше секси външен тип, минималистичен интериор, цялостен с съвременни технологии, и невероятни динамични характерности – композиция, която освен оказа помощ на Tesla да си сътвори име в автомобилната промишленост, само че и докара до необятното приемане на електрическите коли от обществеността. 

Други автомобилни производители последваха стъпките на Tesla, вследствие на което се появиха коли като Lucid Air и Porsche Taycan.

Lexus също се стреми да направи същото с Lexus Electrified Sedan Concept. Представен през февруари 2022 година, този необикновен концептуален автомобил наподобява е електрическият еквивалент на известния състезателен седан Lexus IS, както демонстрират пропорциите на каросерията и някои стилистични детайли.

Lexus Electrified Sedan Concept има грациозен дизайн, отличаващ се с нападателни ъглови линии, които му придават състезателен тип, геометрични странични панели, които основават съвременна хармония, предна част, която се извива стръмно надолу, предна решетка с отклонение по средата, която го кара да наподобява на high performance суперавтомобил, и Y-образни задни светлини, напомнящи на сегашния Lexus IS.

Ако няма промени в дизайна, Lexus Electrified Sedan Concept безспорно ще бъде измежду най-добре изглеждащите седани на пазара.

Lexus към момента не е оповестил никакви спецификации на задвижването и осъществяването, само че чакаме Electrified Sedan Concept да се конкурира с такива като Lucid Air и Tesla Model S.

Като подобен той може да предложи дву- или тримоторно задвижване с мощ до 1000 к.с. и пробег от към 800 км. Ако обаче е оборудван с идните твърдотелни акумулатори на Toyota, той може да предложи до 1600 км пробег с едно зареждане.

3. Lexus EV Supercar

Въпреки че Lexus е най-вече производител на първокласни коли, в предишното той е посочил, че знае едно-две неща за основаването на същински суперавтомобил – гореспоменатият Lexus LFA.

Несъмнено един от най-великите японски спортни коли, LFA зашемети автомобилния свят при дебюта си през 2012 година с помощта на превъзходния си дизайн, фантастичната динамичност на шофиране и V10 мотора, който освен осигуряваше до 563 к.с., само че и създаваше една от най-прекрасните симфонии за шумозаглушител и всмукателни клапани в историята.

Автомобилните почитатели се молят на бързоногия Хермес всяка нощ Lexus да сътвори заслужен правоприемник на LFA и в този момент наподобява, че най-сетне ще го получат под формата на Lexus EV Supercar.

Макар че един напълно електрически състезателен автомобил е надалеч от това, което мнозина биха желали за правоприемник на LFA, Lexus EV Supercar дава обещание да задоволи даже най-лошите критици. Като за начало, неговият дизайн, въпреки и футуристичен, има доста стилистични детайли, които могат да бъдат проследени обратно до LFA.

Предницата на автомобила заимства доста от дизайна на LFA, в това число дълъг похлупак с вентилационни отвори, солиден челен въздухозаборник със сплитер под него и LED дневни светлини. Изпъкналите странични прагове, изпъкналите калници и 20-инчовите джанти от кован алуминий преобладават в страничния профил, до момента в който задната част получава наклонена линия на покрива, въодушевени от LFA задни светлини и солиден дифузьор.

Както и в тази ситуация с Lexus Electrified Sedan Concept, към момента не разполагаме с детайлности за задвижването на Lexus EV Supercar, само че постоянно можем да спекулираме. 

Като за начало чакаме суперавтомобилът да употребява платформата Toyota TNGA GA-L – същата, която се употребява във всички сегашни и идни модели Toyota-Lexus EV. Тъй като е високопроизводителен суперавтомобил, той евентуално ще употребява леко алуминиево шаси и карбонови панели на каросерията.

Въпреки че Lexus не оповестява данни за мощността, EV суперавтомобилът сигурно ще разполага с повече от 553-те к.с. на LFA. Очакванията са за към 1000 к.с., в случай че задачата е да се конкурира с коли като Maserati GranTurismo Folgore и идния Tesla Roadster, само че тази стойност може да нарасне до близо 2000 к.с., в случай че Lexus се стреми да се състезава с такива като Rimac Nevera, Lotus Evija и Pininfarina Battista.

Що се отнася до батерията, Lexus EV Supercar може да се трансформира в един от първите модели, оборудвани с технологията за твърдотелна батерия на Toyota, което може да докара до пробег от над 800 км даже при интензивно шофиране.

2. Кога Lexus ще пусне на пазара електрическите си спортни коли и седани?

Lexus не е оповестил публични дати за стартиране на електрическия седан и концептуалния състезателен автомобил, само че можем да забележим тези коли на пътя още през 2025 година Lexus към този момент пусна електрическия SUV RZ през 2023 година на американския пазар и работи за това до 2030 година да разполага с цялостна гама BEV коли във всички сегменти. Автомобилният производител също по този начин възнамерява до 2035 година да създава единствено електрически коли.

1. Какви други електрически модели на Lexus следва да бъдат пуснати на пазара?

Lexus има вяра, че бъдещето е електрическо, и възнамерява да електрифицира цялата си гама през идващото десетилетие. Lexus възнамерява да сътвори изцяло електрически версии на всички свои сегашни модели, а също по този начин възнамерява да има нови модели, с цел да се възползва от разрастващите се усети на пазара.

Един от тези нови модели е първокласен електрически кросоувър SUV, който предлага сходни стилистични детайли с Electric Sedan Concept и EV Supercar, само че доста повече благоприятни условия за придвижване отвън пътя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР