Вчера стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън е

...
Вчера стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън е
Коментари Харесай

Китай обеща силен отговор на новите американски мита върху чипове, електромобили и други стоки

Вчера стана ясно, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е въвел нов пакет от мита върху артикули от Китай. Митата се усилват до 4 пъти за необятен набор от артикули – от метали и други първични материали до чипове и електрически автомобили.

Китайското министерство на търговията даде обещание да не остави това без „ съдбоносен отговор “, само че анализаторите считат друго – Китай няма да посмее да ескалация в това отношение и ще се ограничи с леки ограничения.

„ Китай ще предприеме решителни ограничения, с цел да отбрани своите права и ползи. Съединени американски щати би трябвало неотложно да поправят позволените неточности и да анулират спомагателните тарифни ограничения, наложени на Китай. “

се споделя в изказване на министерството, през вчерашния ден следобяд

Малко по-рано беше обявено, че президентът Байдън е подписал заповед за повишение на митата върху вноса на доста артикули от Китай, в това число полупроводници, слънчеви панели и съществени изкопаеми горива. Така да вземем за пример митата за акумулатори се покачиха до 25%, а за електрически коли – до 100%. Това на процедура е кулминационната точка на покачванията на митата от Доналд Тръмп, когато той беше президент на Съединени американски щати, като нито едно от тях не беше анулирано.

Китай дефинира приемането на новия пакет от мита като „ политическа операция “, защото този ход идва преди тазгодишните избори в Съединени американски щати. Въпреки високопоставените изказвания Пекин ще бъде внимателен в избора си на отговори, считат анализатори.

Например Майкъл Хирсън, някогашен чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати, който в този момент управлява аналитичната група за Китай в 22V Research, съобщи пред Bloomberg:

„ Директните ответни ограничения на Пекин против Съединени американски щати няма да бъдат съпроводени от трагична ескалация. Действията, ориентирани против известни американски компании или увеличението на рестрикциите по веригата на доставки, като да вземем за пример ограничение на износа на сериозни минерали, биха навредили на напъните на Си Дзинпин да построи вътрешно и интернационално доверие в Китай. “

През последните 1-2 години вложенията в Китай започнаха да понижават. Според специалистите Пекин не е благоразположен към това и няма да предприеме внезапни стъпки. Също по този начин Китай ще заобикаля дейности, с цел да не се трансформира в лост в президентската акция в Съединени американски щати. Освен това ограниченията, признати от Байдън засягат дребен размер от общия импорт от Китай и ще бъдат въведени поетапно, което ще смекчи последствията за Китай, по тази причина анализаторите считат, че Пекин ще реагира съразмерно и затова също по този начин лимитирано.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР