През последните години рециклируемите отпадъци се превърнаха в изключително желана

...
През последните години рециклируемите отпадъци се превърнаха в изключително желана
Коментари Харесай

В Павликени се готвят да горят повече боклук, отколкото в София - как ще стане?

През последните години рециклируемите боклуци се трансфораха в извънредно мечтана суровина. Провалите в провежданите политики за преработване на локално равнище, непознатите ползи и рехавото законодателство отвориха вратите за бизнес, който коства милиони.

През месец януари, 2022 година, жителите на Павликени и близките села започнаха подписка против построяването на логистична и складова база за каменни фракции, завод за произвеждане на каменна вата, енергоизточник за потребностите на производството, сграден фонд и площадка за находище " Върбовка ". До момента са събрани над 2000 подписа, което приказва за съществено недоволство на територията на община Павликени.

Проведеното на 6 януари 2022 година публично разискване не погаси зародилото се напрежение, а в действителност се появиха нови въпроси, които не получиха отговор. През 2020-2021 година /на 23.03.2021 година е оповестено формалното съобщение, което е качено на страницата на Община Павликени/ вложителят изкупува 700 декара парцели в община Павликени, които ще са нужни, с цел да бъде осъществен огромния план. Той е ситуиран към базалтовото находище в село Върбовка, което е предоставено за период от 35 година на концесия на компания " Петрургия " ЕООД.

Базалтът е главният материал, който се употребява за производството на каменна вата – натурален артикул, който намира необятно приложение в строителството. Производството ѝ обаче е извънредно енергоемко. Както самият вложител е декларирал в публично подадените документи, в бъдещите проекти на производството е включено основаването на личен енергоизточник - с цел да може да реализира производството. И тук идват терзанията на всички жители, подписали подписката, която циркулира в община Павликени. Собственият енергоизточник в тази ситуация е личен инсинератор за изгаряне на близо 1200 тона дневно модифицирано гориво от битови боклуци или така наречен RDF. Според вложителя във въпросното оборудване се планува да бъдат изгаряни сертифицирани горива, които ще се набират от националния пазар. Това на процедура би решило доста от проблемите на българските общини, които през последните години се затрудняват и задъхват с увеличените сметки за депониране на битови боклуци.
ГЕРБ срещу заводът за горене на отпадък да е в Стара Загора
Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора внесоха в деловодството на общината декларация по отношение на планувания цех за изгаряне на н...
Прочети повече
Използването на гориво, което е направено от отпадък, не е оригиналност за българския бизнес. Циментовите фабрики от години поддържат своите производства с оползотворяване на модифицирано гориво. Произвеждано от инсталациите за преправка на боклуци, различното гориво – RDF примес, останала след изваждане на рециклируемите материали, минала през биологична обработка и изсушена, е артикул, който циментовата индустрия употребява без излишък. Това обаче няма да бъде по този начин в тази ситуация с производството на каменна вата. В отчета на вложителя е посочено, че отпадъчният материал от горенето ще бъде третиран от компании, които имат съответните разрешителни, само че това не анулира обстоятелството, че самият излишък ще бъде загробван на българска територия. Появяват се доста въпроси към самото произвеждане. Как вложителят ще обезпечи задоволително количества сертифицирано модифицирано гориво, с цел да подсигурява безпроблемната си работа? Ще бъдат ли наранени водите и водните ресурси на община Павликени? Как ще бъде реализиран контролът на произвеждане изпускането на нездравословни излъчвания в атмосферата?


На процедура доста от живущите в Павликени са извънредно обезпокоени.

" Нас щяха да ни водят в завода за изгаряне на отпадък във Виена. След това в Мюнхен. Позната ария. Само единият от филтрите за филтриране на изгорелите газове, когато ги четох, беше сред 6 - 8 милиона евро и се сменят през година. Второто, което би трябвало да се има поради е, че в тези страни културата за разделно събиране е на галактически години от България! Органите за надзор от замърсяване - никакво съпоставимост няма, съд, прокуратура... Както се споделя - нерде Швейцария, Австрия, нерде село Върбовка... ", споделя интересуващ се живо от плана.

Повечето от хората споделят и опасенията си, че боклукът, който ще се гори, няма да е български и ще се откри метод да се заобиколят наредбите. " Май няма да се гори единствено български отпадък там. Това се проектира да бъде най-големият цех за горене на отпадък в Европа с потенциал 56 тона на час! Ще внасяме отпадъци от Европа! Ще бъдем бунището на Европа! ".

В момента внасянето на боклука за горене се обвързва с локалните производители на различни горива. Това е и изискване, което беше заложено от служебното държавно управление през месец юни в Национална стратегия за ръководство на отпадъците до 2026 година Реално подобен механизъм няма по какъв начин да бъде прибавен, в случай че не бъдат направени и признати промени в Закона за отпадъците. Друг е въпросът разполагат ли общините с площадки за предпазване на този тип боклук и неправилното му предпазване дали няма да провокира замърсяване в бъдеще.
Столична община дава милиони за уголемение на производството на RDF гориво
Поръчка с планирана стойност 5,2 млн. лева без Данък добавена стойност за разширение потенциала на Завода за механично-биологично отнасяне (МБТ) на отпадъ...
Прочети повече
Завод с сходен мащаб няма построен до момента в България. В момента има четири предприятия, които имат право да употребяват този тип различно гориво – " Златна Панега цимент ", " Холсим ", " Девня цимент " и " Топлофикация Сливен ". Скандалите с нелегално изгаряните боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " през 2020 година доведоха до лишаване на разрешението за работа в тази сфера. Подобна апаратура за производство на електрическа енергия е запланувана в София, като там предстоящите количества оползотворявано гориво са 180 000 тона годишно. Тази стойност е доста по-малка от плануваната за изгаряне и облекчаване на потребностите на производството на каменна вата в с. Върбовка - 423 400 тона годишно. Осигуряването на суровина от националния пазар е сложена под въпрос. Произвежданите количества от Столичното дружество за отнасяне на боклуци са много по-малки като количество. Тези обстоятелства удостоверяват страховете на хората в Павликени, че общината ще се трансформира в площадка за събиране на отпадък.

От години еколози сигнализират, че потреблението на битовите боклуци и преправянето му в различно гориво унищожава опциите за сполучливо преработване, което е много по – екологично отнасяне на отпадъците.


Нашият екип потърси позицията на компания " Петрургия " ЕООД и позицията на кмета на Община Павликени – господин Емануил Манолов, за който проблемите с базалтовите залежи не са от през вчерашния ден. Към момента на издание на материала не разполагаме с формален отговор от нито една страна. Още през 2013 година се организира референдум в селата Димча и Върбовка, който касае добива на базалт и построяването на кариера в землището на двете обитаеми места. Проведеното тогава питане е посрещнато доста остро от жителите, като единствено 13 индивида са дали единодушието си за създаване на кариерите. В изявление извършено през 2019 година пред БНР, персонално господин Емануил Манолов споделя своите опасения за потреблението на базалтовите кариери: " Няма да се опазват земните глъбини, водоизточниците, пътищата, предпазените зони. Няма да е безвредно за живущите и въздухът ще е запрашен ".

Тук следва потърсим и отговорите на няколко разумни въпроси: Какво промени отношението му към употребата на базалтовите залежи? Какви са действителните дейности, които Община Павликени ще предприеме, с цел да не трансформира плодородната Дунавска низина в бунище?

Автор: Анна Борисова

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР