През изминалата 2023 година най-големите европейски банки постигнаха исторически рекордни

...
През изминалата 2023 година най-големите европейски банки постигнаха исторически рекордни
Коментари Харесай

Рекордни печалби за най-големите европейски банки през 2023 година

През миналата 2023 година най-големите европейски банки реализираха исторически рекордни облаги , като общият чист приход на 20-те най-големи банки в континентална Европа скочи до невиждани 103 милиарда евро , спрямо 78 милиарда евро година по-рано. Според отчет на „ Блумбърг “, 3/4 от кредиторите в групата регистрираха най-високите облаги в своята история, маркирайки годината като извънредно сполучлива за банковия бранш в Европа .

Въпреки че Европейската централна банка /ЕЦБ/ отбелязва слаба икономическа интензивност в еврозоната през 2023 година, банките съумяха да се възползват от изискванията на пазара, които способстваха за техния напредък. Сред главните фактори за този триумф бяха увеличените доходи от такси и комисионни, както и удобната обстановка на фондовите пазари , което разреши на банките освен да усилят дивидентите за своите акционери, само че и да засилят цената на своите акции с към 20%.

Докладът акцентира , че макар евентуалните провокации, свързани с отслабването на наклонността на високи лихвени проценти, доста от тези банки остават оптимистично настроени за бъдещето. Те чакат, че възходящите доходи от такси и комисионни ще продължат да поддържат техните финансови резултати, даже в по-предизвикателна икономическа среда.

Сред банките, които не са включени в разбора на „ Блумбърг “, е швейцарската UBS Group AG, която също регистрира забележителен скок в облагите си до 29 милиарда $ за предходната година, с помощта на придобиването на своя съперник Credit Suisse. Този маневър освен укрепи позициите на UBS на световния финансов пазар, само че и акцентира наклонността на консолидация в банковия бранш, която може да се окаже основен фактор за бъдещия напредък и непоклатимост.

2023 година се оказа извънредно сполучлива за най-големите европейски банки, които реализираха рекордни облаги макар провокациите на макроикономическата среда . Този триумф акцентира устойчивостта и адаптивността на банковия бранш в Европа, като дава оптимистична вероятност за бъдещето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР