През 50-те години на миналия век изследователи от цял свят

...
През 50-те години на миналия век изследователи от цял свят
Коментари Харесай

Средиземноморската диета е доказано полезна за сърцето

През 50-те години на предишния век откриватели от целия свят стартират огромно и амбициозно изследване. В продължение на десетилетия те изследват деликатно диетите и метода на живот на хиляди мъже на междинна възраст, живеещи в Съединени американски щати, Европа и Япония, и по-късно изследват по какъв начин тези характерности въздействат на риска от развиване на сърдечносъдови болести .

Проучването в седемте страни, както стана известно по-късно, откри връзки сред наситените мазнини, равнищата на холестерола и коронарната болест на сърцето .

Start your morning with these healthy breakfast recipes that are appropriate for the Mediterranean diet.
— EatingWell Magazine (@EatingWell)
Но откривателите оповестяват и за различен незабравим резултат: При хората, които са живели по Средиземноморието и към него - в страни като Италия, Гърция и Хърватия - се следят по-ниски равнища на сърдечносъдови болести спрямо участниците, които са живели другаде.

Техният хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена, постни протеини и здравословни мазнини , наподобява е имал предпазен резултат.

Оттогава насам средиземноморската диета се е трансформирала в основа на здравословното хранене за сърцето, с добре проучени изгоди за здравето, в това число за по-ниско кръвно налягане и холестерол и понижен риск от диабет.

" Това е една от дребното диети, които са подкрепени от научни проучвания ", споделя доктор Шон Хефрон, предпазен кардиолог в NYU Langone Health. " Това не е диета, която е измислена в главата на някой човек, с цел да генерира пари. Това е нещо, което е създадено с течение на времето от милиони хора, тъй като в действителност е вкусно. И просто е здравословна ".

Ето някои от най-често задаваните въпроси за средиземноморската диета, на които дават отговор специалисти.

Какво тъкмо съставлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета не е толкоз непоколебим проект за хранене, колкото метод на живот, споделя Джулия Зумпано, регистриран диетолог, която специализира превантивна кардиология в Кливландската клиника в Охайо. Хората, които следват средиземноморската диета, са склонни да " ядат храни, които техните баби и дядовци биха консумирали " .

Диетата дава приоритет на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, ядките, билките, подправките и зехтина . Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини и риба звук, е желан източник на скотски протеини. Други постни скотски протеини, като пилешко или пуешко, се употребяват в по-малка степен .

Храните с високо наличие на наситени мазнини, като алено месо и масло, се употребяват рядко. Яйцата и млечните артикули като кисело мляко и сирене също могат да бъдат част от средиземноморската диета, само че в умерени количества. Допуска се и умерена консумация на алкохол, да вземем за пример чаша вино на вечеря.

Закуската може да бъде намачкано авокадо върху пълнозърнест тост с гарнитура от пресни плодове и нискомаслено гръцко кисело мляко, споделя диетологът. За обяд или вечеря - зеленчуково и зърнено ядене, приготвено със зехтин и подправено с билк и - печени кореноплодни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, хумус и дребни порции макаронени произведения или пълнозърнест самун, с постен протеин като риба на скара.

Какви са изгодите за здравето от средиземноморската диета?

Редица задълбочени изследвания са открили, че средиземноморската диета способства за по-добро здраве, и по-специално за по-добро здраве на сърцето, по разнообразни аргументи.

В едно от изследванията, оповестено през 2018 година, откривателите правят оценка близо 26 000 дами и откриват, че при тези, които са спазвали най-стриктно средиземноморската диета в продължение на 12 години, рискът от развиване на сърдечносъдови болести е намалял с към 25%. Това се дължи основно на измененията в кръвната захар, възпаленията и спадът на показателя на телесната маса, оповестяват откривателите. Други изследвания при мъже и дами са достигнали до сходни изводи.

Изследванията са открили също, че диетата може да защищити от оксидативен стрес, който може да аргументи увреждане на ДНК, допринасящо за хронични болести като неврологични болести и рак. А някои изследвания демонстрират, че тя може да помогне за понижаване на риска от развиване на диабет вид 2.

Диетата е потребна по време на бременност , споделя доктор Анум Сохаил Минхас, доцент по медицина в университета " Johns Hopkins ". В неотдавнашно изследване на близо 7800 дами, оповестено през декември, откривателите откриват, че при тези, които са спазвали средиземноморската диета най-стриктно по време на зачеването и при започване на бременността, рискът от затруднения по време на бременността, като прееклампсия, гестационен диабет или прибързано раждане, е намалял с към 21%.

" Определено наподобява, че има предпазен резултат ", споделя Минхас.

Ще помогне ли средиземноморската диета за понижаване на тежестта?

Диетата може да спомогне за понижаване на тежестта, споделя Зумпано, само че въпреки всичко ще би трябвало да се обръща внимание на калориите.

Отбелязава се, че диетата включва храни като зехтин и ядки, които са потребни за сърцето, само че са висококалорични и могат да доведат до увеличение на тежестта, в случай че се употребяват в огромни порции. Но в случай че променяте диетата си от богата на калории, наситени мазнини и добавени захари, да вземем за пример, с такава, която дава преимущество на зеленчуците, плодовете и по-бедните протеини, това може да докара до известно понижаване на тежестта, сподели той.

Все отново средиземноморската диета не е предопределена за бърза загуба на тегло. Тя по-скоро би трябвало да въодушеви дълготрайна смяна в хранителното държание.

В едно изследване, извършено измежду повече от 30 000 души, живеещи в Италия, да вземем за пример, откривателите откриват, че при тези, които са спазвали най-стриктно средиземноморската диета в продължение на към 12 години, вероятността от наднормено тегло или затлъстяване е била по-малка, в сравнение с при тези, които са спазвали диетата по-малко прецизно.

В едно по-малко изследване, оповестено през 2020 година, са взели участие 565 възрастни, които съзнателно са свалили 10% или повече от телесното си тегло през миналата година. То открило, че вероятността тези, които оповестяват, че се п ридържат прецизно към средиземноморската диета, да запазят пониженото си тегло е два пъти по-голяма от тази при хората, които не се придържат прецизно към нея.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР