През 2024 г. американската икономика бързо излиза от рецесията, причинена

...
През 2024 г. американската икономика бързо излиза от рецесията, причинена
Коментари Харесай

Ето какво спаси икономиката на Америка през 2024 година

През 2024 година американската стопанска система бързо излиза от рецесията, породена ненапълно от Ковид пандемията, предизвиквайки ново чувство за оптимизъм.

До затварянето на борсата в сряда показателят Dow Jones Industrial Average се повиши до нови върхове, достигайки 37,903, а Nasdaq също се повиши до 15,605, което демонстрира позитивна траектория за американските финансови пазари.

Въпреки че растежът на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие от 1.6% беше по-бавен спрямо 2023 година, той отразява продължаващата икономическа интензивност. Интересното е, че заможните американци в този момент са главният мотор на икономическия напредък, възползвайки се от по-високата възвръщаемост на държавните облигации, засилвайки потребителските разноски, изключително в браншове като развлеченията, опазването на здравето и пътуванията.

Устойчивото повишаване на потребителските разноски, значително подтиквано от по-възрастните американци, способства за икономическия напредък. Увеличените им разноски, подхранвани от растежа на пазарите на недвижими парцели и акции, ги направиха по-малко чувствителни към напъните на Федералния запас да управлява инфлацията посредством корекции на лихвените проценти по заемите.

Източник: Бюро за стопански разбори на Съединени американски щати, 25 април 2024 година

Освен това “ “, при който потребителите се усещат по-уверени да харчат с повишаването на цената на жилищата и акциите, изигра решаваща роля за стимулиране на икономическата интензивност. Въпреки забележителното повишаване на благосъстоянието в другите класове активи обаче стопанската система е изправена пред неустановеност във връзка с способността си да поддържа инерцията, като в същото време ръководи инфлационните опасности.

Първоначалната оценка за растежа на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие от 1.6% допуска по-умерена агресия от предстоящото, повлияна от фактори като понижените разноски на федералното държавно управление и нараствания импорт.

Въпреки че Федералният запас се стреми към “ “, с цел да предотврати криза, като в същото време управлява инфлацията, настоящите данни повдигат въпроси по отношение на устойчивостта на икономическия напредък и ръководството на инфлацията. През идващите месеци се чака спомагателна актуализация на данните за растежа на Брутният вътрешен продукт от Бюрото за стопански разбори на Съединени американски щати, която ще даде повече информация за траекторията на стопанската система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР