На 17 май Българската православна църква (БПЦ) отбелязва паметта на

...
На 17 май Българската православна църква (БПЦ) отбелязва паметта на
Коментари Харесай

На 17 май Българската православната църква отбелязва Събор на Св. Баташки мъченици

На 17 май Българската православна черква (БПЦ) отбелязва паметта на светите Баташки мъченици, загинали по време на Априлското въстание (1876), когато Батак е изцяло опустошен.

Съгласно решение на Светия Синод от 16 март 2011 година, в катедралния храм " Св. Александър Невски " на 3 април същата година патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна черква канонизира за светци починалите българи в Батак дружно с тези, убити в Новоселския манастир " Св. Троица " в Априлци. 

Историята е запазила единствено някои от имената на Баташките мъченици - свещениците Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, Иван, Илия и други от Батак. Събор на св. Новоселски мъченици се отбелязва на 9 май, когато през 1876 година в новоселския девически манастир " Света Троица " доста мирни поданици търсят леговище от турските войски, само че вместо това намират гибелта си. Сред починалите са двамата свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски и няколко монахини.

Това е първата канонизация, която прави патриарх Максим, откогато оглавява БПЦ от 1971 година. Последните канонизирани за български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 и Софроний Врачански през 1964. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил.

В своята емисия “Вътрешна информация ”, Българска телеграфна агенция оповестява за канонизацията и за първото отбелязване на светците:

Осем монахини и двама свещеници от Новоселския манастир в Априлци ще бъдат канонизирани от църквата

Априлци, 1 март 2011 година /БТА/ Осем монахини и двама свещеници от Новоселския манастир в Априлци ще бъдат канонизирани от църквата, заяви Ловчанският митрополит Гавриил. Решението за това е на Светия синод.

С житията и службите за тях се занимава основаната комисия по канонизация, в която с изключение на дядо Гавриил, влизат още Сливенският митрополит Иоаникий, Неврокопският - Натанаил, Пловдивският - Николай, и доцент Павел Павлов от Богословския факултет, заяви Ловчанският митрополит. 
Изкланите след погрома на Априлското въстание, както и жертвите от Баташкото кръвопролитие също ще бъдат измежду новомъчениците.

Новоселският манастир " Света Троица " е основан през 1830 година, като в началото се е употребил като фамилен манастир и е бил населяван от към 40 монахини от района.
През 1876 година манастирът е подложен на набези от османците и е опожарен. Възстановен е след Освобождението. 
В момента параклисът в Новоселския манастир е трансфорат в музеен ъгъл на освободителната битка, а манастирът е разгласен за монумент на културата, сподели още Ловчанският епископ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР