С глобален запас от около 13 000 ядрени бойни глави

...
С глобален запас от около 13 000 ядрени бойни глави
Коментари Харесай

Кои са най-безопасните места, ако започне Трета световна война

С световен ресурс от към 13 000 нуклеарни бойни глави всички знаем, че една нуклеарна война би била пагубна. И въпреки че евентуално не желаеме да мислим за нуклеарен апокалипсис, ни е минавало през мозъка кои страни са най-хубавите за живеене (ако изобщо остане някоя), когато става въпрос за оцеляване.
Прочетете още
Проучване, оповестено в списанието Risk Analysis преглежда няколко островни народи, които биха могли да продължат да създават задоволително храна, с цел да изхранват популацията си след " неочаквана злополука, намаляваща слънчевата светлина ", като нуклеарна война, супервулкан или астероиден удар.

От началото на руско-украинската война през 2022 година и последвалото геополитическо напрежение страховете от нуклеарна война накараха мнозина да се питаме какво би означавал един нуклеарен спор за човечеството и планетата.

Истината е, че би имал опустошителни последствия - от първичните смъртни случаи при директните гърмежи до продължителните резултати на радиацията. Ще има и срив на технологиите, даже тук-там, считани за най-вероятни за оцеляване. Това съществено би попречило съдействието, координацията и устойчивото произвеждане на храни.

Според изследване на университета Рутгерс повече от пет милиарда души, почти 63% от настоящето население на света, биха умрели от апетит вследствие на пълномащабна нуклеарна война. Една нуклеарна война също би довела до 97% понижение на производството на храни в Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Въпреки това, евентуално ще има оживели по целия свят, даже и в най-тежкия сюжет.

Разбира се, тези в най-издръжливите народи биха имали максимален късмет да избегнат цялостен колапс. Проучването, оповестено в Risk Analysis, съпоставя 38 островни страни по 13 фактора, измежду които производство на храни, енергийна самодостатъчност, произвеждане и въздействието на бедствието върху климата, наред с други точки. Нека забележим кои заемат първите пет места в класацията.

5. Филипините, Мавриций и Индонезия

В дъното на класацията на най-хубавите страни за оцеляване в нуклеарна война са островните страни Филипините, Мавриций и Индонезия. Според изследването тези народи биха могли да създават задоволително храна след нуклеарна война.



Различни архипелази евентуално крият някои острови, които са самостоятелно самодостатъчни. Освен това има капацитет за продължение на районната търговия сред Индонезия и Филипините. Въпреки това историята на корупцията и обществената неустойчивост в тези народи може да сложи устойчивостта им под подозрение, съгласно изследването.

4.  Соломоновите острови и Вануату 



 

Ако погледнем към Океания, жителите на дребните островни народи като Соломоновите острови и Вануату сигурно ще оцелеят. Това значително се дължи на тяхната тропическа география и изобилното произвеждане на храна. И двете народи обаче нямат високотехнологично произвеждане и стопанска система на знанието, което би им затруднило да си стъпят на краката. Въпреки това, те евентуално биха могли да вземат участие в търговията с други оживели близки народи.

3. Исландия



 

Исландия, единствената нация в Северното полукълбо в изследването, също е една от най-безопасните зони на нуклеарна война. Това значително се дължи на нейната раздалеченост. Хипотетично Исландия би могла да има достъп до Северна Америка и Европа, в случай че някои от страните на тези континенти не са изцяло опустошени от война, апетит и/или обществен колапс, което ни се коства малко евентуално. 

2. Нова Зеландия

Нова Зеландия е на второ място с помощта на отдалечеността си от нуклеарни цели и дългогодишния си статут на страна без нуклеарно оръжие.  Устойчивостта на нацията при положение на внезапен спад на световната температура, провокиран от интервал на мрачевина, също би помогнала. Навсякъде в Нова Зеландия е относително покрай океана, което го защищава от рискови температури.



Освен това Нова Зеландия има ефикасна стопанска система за експорт на храни, която може да изхранва популацията неведнъж единствено от износа. Според изследването, даже при положение на 61% понижение на културите по време на продължителна нуклеарна зима, новозеландците отново ще имат задоволително храна.

1. Австралия

Като здрав селскостопански производител, изследването открива, че хранителният буфер на Австралия е великански, с капацитет да изхрани доста десетки милиони спомагателни хора.



Освен това положителната инфраструктура на Австралия, големият енергиен остатък, високата здравна сигурност и бюджетът за отбрана помагат за слагането й на върха на листата, отбелязва Guardian. 

Но съгласно изследването Австралия има един главен фактор, който работи против нея: нейните относително близки военни връзки с Обединеното кралство и Съединени американски щати я вършат по-вероятно да стане цел в нуклеарна война против Русия.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР