През 2002 г. екипът на археолога Георги Ганецовски прави сензационно

...
През 2002 г. екипът на археолога Георги Ганецовски прави сензационно
Коментари Харесай

Живял ли е народ на слънцето край Враца преди 8 000 години?

През 2002 година екипът на археолога Георги Ганецовски прави сензационно изобретение при разкопки в село Оходен, което се намира на 20 км от Враца. Учените намират на стадии скелети на дами, мъже и деца, датирани на към 8 хиляди години, което показвало цивилизован живот на Стария континент, по-стар даже от Египет и Месопотамия.

Последвалите в годините разкопки откриват съществуването на високо проведен народ, който не познавал експанзията и войните, а оръжията употребявал единствено за лов. Тези хора обитавали Долен Дунав до Черно море, по това време езеро. Имали ДНК на европейци и средиземноморски вид и международната просвета позволява, че Дунавската цивилизация, към която те принадлежат, е първа на Стария континент. Този народ е отглеждал лимец и бобови култури, както и домашни животни хилядолетия преди досегашните научни показа за случването на тези процеси. Познавали са лечебната мощ на растенията и са наречени Народ на слънцето, тъй като вярвали в божествената му мощ.

 


България е неповторима страна, тъй като ландшафтът й се трансформира на всеки 30 км. Това основава на дребни площи друг микроклимат, феномен, който може да се следи само на този откъслек от планетата ни. А земите сред северните скатове на Стара планина и река Дунав са се оказали в далечни времена избавление за античните нации, някои от които са се преселили тук от Средиземноморието, с цел да се спасят от климатичните промени. Условията за живот са били щадящи даже по време на Ледниковия интервал, а артефакти за това откриват археолозите от Враца. Пред интернационалната научна общественост стои алтернативата дали тези земи не са били библейската Райска градина. Каквото и да решат археолозите, за хората е значима вярата, че е съществувал народ, който в никакъв случай не е вдигал ръка против братята си. И остатъци от него могат да се видят във Врачанския исторически музей.

Ако решите да почивате във Вършец и да се наслаждавате на СПА с минерални води или да се лекувате, най-добре е да минете през Враца. Пътят е малко по-дълъг, само че качеството е по-високо, тъй като се пътува през автомагистрала, в случай че идвате от Южна България. Дори можете да си планирате една нощувка, с цел да усетите атмосферата и да разгледате повече неща. Има и кокетни хотелчета, и къщи за посетители в прилежащите села, които са на няколко километра. Ще се насладите на достоверна локална кухня. От няколко години са възобновени и лозята с фамозната врачанска теменуга, от която се предлага и вино, и ароматната ракия. От ястията наложително би трябвало да се опитат пиле лютика, саламура и кемерска питка. Тя се подготвя с парченца месо и лук, типична е за Северозапада. Сутрин в къщите за посетители ще ви създадат от тогавашните мекици, по-големи от човешка длан. Няма да ви оставят да тръгнете, в случай че не сте излапали най-малко две. Но в този край на всички места е по този начин. Хората са спонтанни и откровено гостоприемни.

И откакто домакините се убедят, че не сте гладни, ще ви пуснат на разходка. Музеят се намира в центъра на града на площада зад величествения монумент на Христо Ботев, изработен от Владимир Гиновски.

Там можете да видите златния венец на Тракийска принцеса и наколенник с позлата от 4 в. пр.Хр., както и невероятното Рогозенско богатство от същия интервал. Враца е роден град на великия български ваятел Андрей Николов и в центъра може да помечтаете пред неговата поразителна творба “Дух и материя ”.

 


И всичко това на естествения фон от могъщите скатове на Врачанския Балкан. Той обгръща целия град и не можеш да се наситиш на хубостта му, която е доста друга от Централна и Източна Стара планина с карстовите си каверни. Зад площада се вие пътят, който води към прохода Вратцата и от там към пещерата Леденика. До Вратцата може да се стигне и по екопътека и с автомобил. Вратцата съставлява две могъщи скали, които се стремят една към друга и все не могат да се допрян. Те са дали името на града и са естествена цитадела още от Римско време. Около тях скалите съвсем през цялата година се употребяват от катерачи, които идват от целия свят, с цел да практикуват този рисков спорт.

Пещерата Леденика е на към 16 км и е отворена през цялата година. Това е една от най-красивите пещери в България, украсена от горе до долу със сталактити, сталакмити и сталактони. Има причудливи облици и фигури, изваяни от природата, а в Концертната зала музикантите настояват, че акустиката е божествена. Там се организират концерти онлайн и е същинско знамение да присъстваш на такова събитие.

Може би неслучайно най-високата зала в пещерата е наречена „ Седмото небе ”, написа Телеграф.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР