Премиерът Бойко Борисов е поставил по време на Мюнхенската конференция

...
Премиерът Бойко Борисов е поставил по време на Мюнхенската конференция
Коментари Харесай

Бойко Борисов очаква по-изгодни оферти за въоръжение

Премиерът Бойко Борисов е сложил по време на Мюнхенската конференция по сигурността въпроса за цените на въоръжението, което се предлага от страна на съдружниците ни в НАТО. Това стана ясно от думите на премиера пред български медии.

" Не може такива цени да афишират - изтребители, танкове. " Ние сме ситуирани на такова място и би трябвало да ни дадат преференциални цени, по думите на Борисов, а като мотив за промоция, той показва удобствата, които предоставяме на Алианса да организира своите тренировки.

В момента текат договаряния по този въпрос, съобщи Борисов и отговори с усмивка на въпрос дали е оптимист по въпроса за понижаване на цените на въоръжението съобщи: " Ще има сигурно. " Припомняме, сега България към момента не е избрала оферта за закупуване на изтребител, като пари за това са заложени в Бюджет 2018, само че липсва политическо единодушие. Именно процедурата по желание със взаимни обвинявания е една от горещите тематики сред държавно управление и президентство.

По традиция съществена част от изявлението на Борисов беше концентрирано върху връзките с Турция и Европейския съюз. Припомняме, по-рано денем Бойко Борисов организира среща с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм.

Българският министър председател показа и че вътрешният министър на Германия е приказвал с него за страховете от миграцията, които обвземат всички европейски страни.

" Всички са доста наплашени от мигрантите, в това число и в Германия ", изясни Борисов и увери, че съглашението за мигрантите работи и ще работи добре. През март месец, по думите му, ще разберем сметката и тогава ще се направи " уравняване ".

Според премиера за Турция са доста значими инфраструктурните планове, чието финансиране е отразяно от Европейски Съюз. " Помолиха да им ги възстановят, аз нищо не съм заречен. Оптимист съм ", добави Борисов.

По време на диалозите е станало въпрос и за Русия, стана ясно още от думите на премиера. Той обяснил на останалите европейски водачи тезата си, че никакъв метод не би трябвало да се къса връзката и с тази страна, " другояче от дребен спор ще стане огромен ".

Помолен да разяснява предлагането на представителя на съветското външно Захарова Борисов да вземе съветско поданство, Борисов съобщи, че с президента Путин постоянно е бил в доста положителни персонални връзки. За всеки един политик има доста вицове, в това число и за Владимир Путин, и за Ангела Меркел. Вицове за него самия разказвали и на самия Бойко Борисов, изключително по време на избори.

Важно качество на политиците, съгласно Борисов, е да могат да се майтапят със себе си.

Премиерът отговори и на въпрос за спора от този ден - желаната оставка на шефа на НЗОК от страна на здравния министър Ананиев. Борисов изрече отвращение, че още при започване на годината от Касата желаят актуализация на бюджета и то за 200 млн. лева

" Милиарди левове сме обезпечили за опазването на здравето. Все в някакъв миг НЗОК излиза и споделя - " не стигат парите ". Ние няма единствено да осигуряваме опция някой да краде ", уточни Борисов Борисов даде обещание разкрития по тематиката с източването на Здравната каса и износа на медикаменти.

Според Борисов кардинално всеки министър би трябвало да си води екип от хора, с които да работи, като с тази теза косвено повторно поддържа Ананиев. След завръщането си от България Борисов се ангажира да предложения на среща Ананиев и Плочев.

На въпрос счита ли че Европейски Съюз може в областта на сигурността може да увеличи своето значение, Борисов бе безапелационен, че това освен може, само че и би трябвало да стане, а също по този начин освен и в областта на сигурността, а и на политиката.

" Не може Европа единствено да поема негативите. Не може единствено да си приказваме Европа какъв брой мигранти, какви квоти и какъв брой пари ще поеме. Ние сме мощ, която би трябвало да имаме вяра в себе си и водачите. Най-малкото Турция и другите желаят в Европа, не в Америка или в Русия - за какво ", реторично попита Борисов.

Бойко Борисов изрече задоволство от освобождението на немския публицист от турски затвор. Това, по думите му, за Турция е доста дребно на фона на геостратегическите задания, които имат да вземат решение, само че към този момент е направено. " Надявам се да няма други такива случаи ", изясни българският министър председател, който регистрира, че колкото и положителни неща да се вършат на политическо равнище, когато има такива случаи, в които са намесени публицисти и неправителствени организации, остава горчив привкус.

Борисов отхвърли да разяснява случая на задържане на почитан член на " Ислямска страна " от страна на България с аргумента, че постоянно е избягвал да разяснява пред медии такива случаи, защото терористите гледат телевизия изключително деликатно.

Борисов похвали обаче работата на службите ни, които работят извънредно добре с партньорските службите. Това е регистрирано в това число и от Тереза Мей, която поискала персонално от Борисов след Брекзит съдействието да продължи в този дух. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР