В петък Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство

...
В петък Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство
Коментари Харесай

ООН даде зелен сигнал за Палестина

В петък Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с огромно болшинство за даване на нови " права и привилегии " на Палестина и прикани Съвета за сигурност да преразгледа настояването на Палестина да стане 194-ата членка на Организация на обединените нации.

Това заяви АП.

Световният орган утвърди резолюцията, подкрепена от арабските и палестинските страни, с 143 гласа " за ", 9 " срещу " и 25 " въздържал се ". Съединените щати гласоподаваха срещу нея, дружно с Израел, Аржентина, Чехия, Унгария, Микронезия, Науру, Палау и Папуа Нова Гвинея.

Гласуването отрази необятната международна поддръжка за пълноправното участие на Палестина в Организация на обединените нации, като доста страни показаха възмущението си от възходящия брой на жертвите в Газа и опасенията от огромна израелска атака в Рафах, южен град, където към 1,3 милиона палестинци са потърсили леговище.

Това също по този начин сподели възходящата поддръжка за палестинците. Резолюция на Общото заседание от 27 октомври, призоваваща за филантропично преустановяване на огъня в Газа, беше утвърдена със 120-14 гласа и 45 въздържали се .

Това стана единствено няколко седмици откакто Израел стартира военната си атака в отговор на нападението на Хамас на 7 октомври в южната част на Израел, при което починаха 1200 души.

Макар че резолюцията от петък дава на Палестина някои нови права и привилегии, тя удостоверява, че остава страна наблюдаващ, която не е член на Организация на обединените нации, без пълноправно участие и право на глас в Общото заседание или на някоя от конференциите му.
 Испания и Ирландия възнамеряват да признаят Палестина за страна на 21 май
Испания и Ирландия възнамеряват да признаят Палестина за страна на 21 май

Днес ще се преглежда кандидатурата на Палестина в Организация на обединените нации

Съединените щати дадоха ясно да се разбере , че ще блокират палестинското участие и държавност, до момента в който на директните договаряния с Израел не бъдат решени основни въпроси, в това число сигурността, границите и бъдещето на Йерусалим, и не доведат до решение, учредено на съществуването на две страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР