Интерес към позволената преди дни по-ранна ваксинация на новородени срещу

...
Интерес към позволената преди дни по-ранна ваксинация на новородени срещу
Коментари Харесай

Джипита в Пловдив отчитат: Епидемията от коклюш не промени нагласата на родителите антиваксъри

Интерес към разрешената преди дни по-ранна имунизация на новородени против коклюш записват персоналните лекари в Пловдив и региона. Запитвания и предпочитание от страна на родители за имунизация от 6-та седмица на бебето е имало от дълго време, изясни пред TrafficNews шефът на общопрактикуващите лекари доктор Костадин Сотиров.
Прочетете още
По думите му родителите са прецизни при използването на първите дози от имунизацията, които се ползват на бебета. „ Проблемите идват, когато децата пораснат. По-нередовни са за дозите, които се слагат на 6 и 12-годишни деца “, добавя той.

Нарастването на случаите не е довело до смяна в настройките, регистрира експертът: „ Тези, които не желаят да се имунизират децата си или себе си, не го вършат и в този момент “.

Личните лекари разполагат с задоволително количества ваксини и няма данни за проблеми с доставките им. Освен деца, те имат опцията да ваксинират всеки, в това число и бременни. Ваксината обаче би трябвало да бъда закупена авансово от аптека и превозена посредством специфична охладителна чанта.

„ Нека хората бъдат спокойни. Имунизирането на бременни е постоянна процедура, освен с имунизацията против коклюш в последния триместър. Хубаво е да бъдат имунизирани и против грип. Това важи за всички, които ще бъдат в контакт с новороденото бебе. Тази ваксина е извънредно безвредна “, разяснява лекар Сотиров.

Припомняме, че от 9 май започва безплатната имунизация за бременни дами от 27-36 гестационна седмица. Условие за слагане на безвъзмездна имунизация е съществуването на медицински документ от извършен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от експерт по акушерство и гинекология, общопрактикуващ доктор или различен медицински експерт, от който е изтъкнат сегашния интервал на бременността.

Имунизацията е еднократна и се прави с Boostrix – комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие.

Имунизация се организира всеки работен ден в имунизационния кабинет на РЗИ - Пловдив, ул. „ Перущица “ №1, ет. 2, каб. №19, от 9.00 до 16.00 часа.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР