Предвидено е днес президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети

...
Предвидено е днес президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети
Коментари Харесай

Зеленски обяви, че ще посети Обединеното кралство в търсене на военна помощ

Предвидено е през днешния ден президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети Обединеното кралство . Това ще бъде четвъртата европейска страна, която Зеленски посещава през последните няколко дни. Снощи той предприе необявена аудиенция в Париж , с цел да се срещне с френския президент Еманюел Макрон , след пътувания до Германия и Италия , където се срещна с водачите на тези страни, както и с папа Франциск . В изказване , оповестено по-рано през днешния ден в формалния канал на Зеленски в Telegram , се споделя:

„ Днес – Лондон. Обединеното кралство е водещо, когато става въпрос за разширение на нашите качества на земята и във въздуха. Това съдействие ще продължи и през днешния ден. Ще се срещна с моя другар Риши. Ще проведем договаряния всъщност лице в лице и в делегации “.

Кабинетът на Сунак удостовери, че двамата водачи ще се срещнат в Чекърс . провинциалното „ леговище “ на министър-председателя отвън Лондон. Обединеното кралство се трансформира в един от главните военни съдружници на Украйна . Миналата седмица страната разгласи, че ще изпрати на Украйна крилати ракети „ Storm Shadow “ , които имат обхват на деяние над 250 км. Това е първата известна пратка от оръжието, за което Киев от дълго време приканва своите съдружници.

През уикенда украинският водач обиколи европейските столици, с цел да потърси спомагателна помощ , защото Украйна приготвя дълго чаканата си пролетна атака , с цел да си върне завзетите от Русия територии. Зеленски и Макрон се срещнаха за към три часа в Елисейския замък – среща, която беше защитавана в загадка малко преди идването на украинския президент в Париж. От кабинета на Макрон оповестиха, че Франция ще достави десетки леки танкове и бронирани машини „ през идващите седмици “ , без да показват съответен брой и ден. Обещани бяха и още системи за противовъздушна защита , само че още веднъж не бяха оповестени детайлности.

Наред с това, Франция има намерение да образова към 2000 украински военнослужещи на своята територия тази година и близо 4000 други в Полша като част от по-мащабни европейски старания, потвърдиха от кабинета на Макрон. До момента Франция е доставила на Украйна редица оръжия, измежду които системи за противовъздушна защита, леки танкове, гаубици и други оръжия и съоръжение, както и гориво.

По публични данни Франция е изпратила аероплан , който да вземе Зеленски от Германия , където той се срещна с канцлера Олаф Шолц по-рано през вчерашния ден и разиска плануваната контраатака на страната си. Това беше първото му посещаване в Берлин от началото на нашествието насам и се състоя единствено ден откакто немското държавно управление разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност над 2,7 милиарда евро (3 милиарда долара), включващ танкове, противовъздушни системи и муниции. След като в началото се колебаеше дали да даде на Украйна смъртоносни оръжия, Германия се трансформира в един от най-големите снабдители на оръжия за Украйна . Модерната западна техника се счита за извънредно значима , с цел да може Украйна да успее в плануваното контранастъпление.

В събота Зеленски се срещна и с папа Франциск и италианския министър председател Джорджия Мелони в Рим. По време на европейското си пътешестване водачът съобщи, че то ще има за цел да освободи окупираните от Русия региони в границите на интернационално приетите граници на Украйна, а не да нападна съветска територия.

Вестник „ Washington Post “ цитира неразкрити до момента документи от масив от изтекла информация от американското разузнаване, съгласно които Зеленски е обмислял да се опита да завземе територии в самата Русия за вероятно потребление като разменна монета в мирните договаряния за преустановяване на войната, стартирана от Москва през февруари 2022 година Това би го сложило в несъгласие със западните държавни управления, които упорстват, че оръжията, които дават, не би трябвало да се употребяват за набези против цели в Русия. Запитан за тази вест, Зеленски отговори: „ Ние не атакуваме съветска територия, а освобождаваме личната си законна територия “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР