Представяме Ви следващия лектор от предстоящия Форум бременност и детско

...
Представяме Ви следващия лектор от предстоящия Форум бременност и детско
Коментари Харесай

Йонка Петкова: На раждането трябва да се отдадеш...

Представяме Ви идващия преподавател от идния Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 1 октомври, тази неделя - Йонка Петкова. Този път тя ще приказва за подготовката ни за раждането, за тези разковничета, които могат да оказват помощ то да мине по-леко...

Йонка Петкова е приключила Медицинския университет в София, компетентност акушерка. Била е на образование в Университетска болница „ Бикока “ Милано, Италия. Член е на Алианса на българските акушерки, както и на консултативния съвет към Международната конфедерация на акушерките (ICM). От 7 години води йога за бременни и подготовка за естествено раждане. Участва и като акушерка в обществен план с малцинствени групи. В момента работи в „ Център за ранно детско развиване “ – гр. Благоевград, както и за предварителна защита на прееклампсията във фондация „ Здрави майки, здрави бебета “. Активен участник е и в Мрежа за модерна родителска грижа (МСРГ).



- Г-жо Петкова, може ли едно раждане да мине елементарно? Какво е належащо да създадем за това?


Раждането е такова, каквото ни е писано да бъде. Лесното раждане за едни е тежко или незадоволително за други. Раждането е един прочувствен, съкровен и мощно енергиен миг, който би трябвало да бъде изживян. Естествено, раждането би трябвало да бъде положително, даже да има затруднения, а това е постижимо, в случай че имаме добра психическа подготовка и прочувствена поддръжка. Физически също е добре да бъдем готови, тъй като раждането е дълъг труд. Тялото се приготвя за раждането, тъй като е съвършена система, само че дамата би трябвало да опознае сърцето си, да наподобява добре, поради себе си, да се обича и да се вслушва в това, което желае тялото и, тъй като това е най-хубавото за нея и нейното бебе.

Не инцидентно пожелаваме „ леко раждане “ – т.е. леко да преминем през това и то да бъде съгласно персоналното чувство на раждащата жена. Всеки човек е неповторим и всяко раждане друго и неповторимо, тъй че към раждането би трябвало да се отнасяме с почитание и почит. Нормалните раждания в България се водят от акушерка и ще е прелестно, в случай че се познавате преди събитието. Все още, макар че сме в Европейски съюз, практиките не са на същото равнище и това да имаш компаньон е разкош! Независимо от подписаното авансово осведомено единодушие, всеки пациент е в правото си да откаже операция или процедура, тъй като тялото и раждането са си ваши, с изключение на случаите на неотложност и риск за живота. Свързани публикации.. Д-р Мариела Даскалова: 9 месеца залагат основите на значими процеси след раждането 0 Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино опазване на здравето са пропуснати някои съществени проучвания 0 Д-р Ирена Маждракова: Промяната в стила на живот през бременността оказва помощ против дискомфорт 0



- В какво се показва подготовката за раждането? Кога стартира подготовката и кои са трите най-важни условия, които би трябвало да осъществим, с цел да бъдем готови, физически, а и освен?


Подготовката за раждането стартира доста преди да разберем, че сме бременни! Все повече двойки осъзнато възнамеряват появяването на дете в фамилията. Съвременният човек желае да управлява всичко и това много му пречи. Колкото и да искаш да си квалифициран и през колкото и курсове да си минал, когато ти е за първи път, чак през самото раждане разбираш,

какво е това. Един от законите на Дон Мигел Руис гласи: „ Не прави догатки! “, тъй като постоянно ще се разочароваш, в случай че нещата не се подредят както искаш. Мотото, което доста оказва помощ е: „ И това ще мине! “. Преди, по време на бременността, раждането и следродилния интервал обаче може умишлено да променим и поправяме много неща от стила си на живот, които да ни оказват помощ по-лесно да се оправим с условията към нашия организъм и прекосяването през този развой.

Подготовката бива:

1. Психическа подготовка, включваща психическото и прочувствено положение през другите етапи, както на дамата, по този начин и на цялото семейство. Комуникация

и поддръжката от страна на колегата, околните, цеви и медицинските лица. План за раждане и подготовка за бебето. Обичаната и подкрепена жена по време на раждане изпитва на половина по-малко дискомфорт и болежка.

2. Стил на живот – хранене, сън, отмора, работа, курсове, занимания. Някои корекции в диетата и навиците много облекчават неразположенията по време на бременността. Вашето тяло си е ваша работа, вслушвайте се в това от какво имате потребност и какво ви се прави.

3. Физическа подготовка – обвързвана е с физическата интензивност, която от своя страна е значима като цяло за вярното действие на организма. Доста хора неглижират двигателните занимания, само че нормално сме много по-отговорни към грижата за различен и по тази причина бременността е идеалният миг да се погрижим за бебето и за себе си. Другата категория е на интензивно спортуващи, там е нужна консултация за елементи от интензивностите. Достатъчно е прелестно занятие да превърнем в табиет и това остава в живота ни като бонус. Физическите интензивности при обикновено протичаща бременност могат да бъдат разнообразни типове - от разходка, през фитнес, пилатес, йога, водна гимнастика, както и разнообразни типове танци, значимо е да изпитвате наслаждение.



- Има ли място една процедура като йога в подготовката за раждането? С какво йога може да бъде потребна в тази ситуация?


В йога всичко се прави без принуждение, само и единствено в зоната на комфорт. Това е нещо доста потребно и скъпо за схващане. Съвременният човек е привикнал да се потвърждава на близките, а не да харесва себе си, да се товари с неща единствено тъй като ще се оправи, а не тъй като му е прелестно, само че в случай че осъзнаеш, че в действителност е добре да се научиш не да контролираш всичко към себе си, а просто да се вслушаш в себе си и да се отдадеш на мига нещата се подреждат по най-хубавия метод. На раждането би трябвало да се отдадеш, да обичаш себе си, да се довериш на детето си и да търсиш поддръжка.

Йога влияе на целия организъм и на метода на живот. Релаксацията, визуализацията, ароматерапията, звуците и музиката освобождават и релаксират тялото и мозъка, подкрепят създаване на по-силна връзка с бебето. Дихателните техники, като се изключи че чистят и зареждат с О2, приготвят организма за справяне със напрежението по време на раждането, тялото се научава да се отпуска. Практикуват се изчистващи, загряващи ставите и мускулите и сухожилията техники. Движенията са комбинирани и по този начин влияем на вътрешните органи, до които идва повече О2 и хранителни субстанции. Физическото натоварване по време на йога е щадящо и пълноценно. Работи се интензивно за релаксиране на тазовото дъно. Европеидната раса е много по-податлива на недъгавост на съединителната тъкан, а и стилът на живот не дава условия за интензивно ангажиране на поддържащия тазовото дъно уред, тъй че упражненията за тазово дъно са наложителни. Доста асани оказват помощ за оптималното разположение на бебето по време на бременността и в хода на раждането.

Вашето тяло е вашата цитадела! Доверете се на мъдростта на женската природа и

Леко раждане!

Повече за Форум бременност и детско здраве, програмата, тематиките и лекторите можете да научите от уеб страницата на събитието. Входът за форума е безвъзмезден. За регистрация >>

Форум бременност и детско здраве се организира с поддръжката на CryoSave и Биорегенерация

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР